ANNONS

Bilden påstås visa äldreboendets påsklunch – men är enligt matföretaget missvisande

Hugo Ewald · 25 Apr 2017
Uppdaterad 3 Maj 2017

En bild som påstås visa en minst sagt oimponerande påsklunch på ett äldreboende har blivit viral. Men enligt Fazer, företaget bakom maten, visar lunchen bara en av tre lådor som serverades som del av samma måltid.

klar

Artikellänk är kopierad

quotation startDetta fick min mamma på sin påsklunch de 2 köttbullarna skulle man kunna använda som kulor för att döda någon så hårda va de o 1 prinskorv för att köra upp i röven på de som bestämt att de gamla ska äta skiten. Min mor är undernärd o ska nu börja dricka proteindryck för att försöka gå upp i vikt och hennes ssk är bekymrad!!! Hoppas på nyval NU!!!!quotation end

Så lyder texten i ett Facebookinlägg som just nu sprids i formen av en skärmdump och som fått ungefär 600 delningar sedan den publicerades den 20 april. Även den högerpopulistiska viralsajten wzup.nu har spridit inlägget med rubriken ”Två köttbullar och en prinskorv – gamlingarnas påsklunch?”. På bilden syns vad som ser ut att vara en minst sagt liten måltid bestående en prinskorv, två köttbullar och en potatis.

Viralgranskaren har inte hittat ursprungsinlägget som nu sprids i formen av en skärmdump, men på bilden som sprids står det tydligt att måltiden som visas är producerad av Fazers kök i Kävlinge. På förpackningen står det ”Påsklunch med ägg, två sorters sill, gubbröra, prinskorv, köttbullar, rökt kalkon”.

Louise Ekman är kommunikationsspecialist på Fazer och menar att bilden inte visar en komplett måltid.

– Det man ser på bilden är en av tre lådor som serverades till gästen som en måltid. Lådan är stor i relation till innehållet, men anledningen till detta är att vissa komponenter ska värmas och därför förpackas separat. Det som syns på bilden är den varma delen av lunchen.

De två andra lådorna som serveras innehåller kall mat respektive dessert, menar Louise Ekman.

Enligt Louise Ekman är måltiden som syns också särskilt liten eftersom det är en så kallad energität portion.

– Den är hälften så stor som en vanlig portion. Det är för att många som är äldre eller sjuka inte alltid har orken eller aptiten att äta upp en hel portion. Så det som syns på bilden är en del av en halv portion, där resterande delar serveras separat.

Viralgranskaren har sökt privatpersonen som lagt upp skärmdumpen.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro