ANNONS

Biltjuvar har många metoder, men den här har polisen inte hört talas om

Patrick Ekstrand · 3 Jul 2014
Uppdaterad 3 Jul 2014

Foto: TT


Efter att ha startat bilen tittar du i backspegeln och ser att ett papper skymmer bakrutan. När du går ut för att plocka bort skräpet innan du backar ut ur parkeringsfickan hoppar någon in och kör i väg med bilen.

klar

Artikellänk är kopierad

Det är budskapet i en varning som sprids i sociala medier – en gammal goding, visar det sig. Varningen sägs komma från polisen, men redan i januari gick polisen i Västernorrland ut med en dementi på sin Facebooksida: ”Vad vi kan se av utformningen t ex att polisens logga saknas men även att det inte har gått ut intern information om att någon sådan varning ska gå ut från rikshåll så summerar vi det till att det inte är polisen som är avsändare av varningstexten.”

Varningen har inte bara spridits i Sverige. Mycket snarlika varningar har gått ut även i andra länder ända sedan 2004 (ibland handlar det i stället om en sedel som sitter på bakrutan).

I en engelskspråkig variant står bland annat (se stycket nedan för svensk översättning): ”And guess what, ladies? I bet your purse is still in the car. So now the carjacker has your car, your home address, your money, and your keys. Your home and your whole identity are now compromised!” 

I den svenska varianten står det ”Och gissa vad, mina damer och herrar? Jag slår vad om att din plånbok är i bilen. Så nu har bilkaparna din bil, din hemadress, dina pengar och dina nycklar.”

Faktum är att att nästan hela ”varningen från polisen” är identisk med ”varningar från polisen” som har spridits i bland annat USA, Storbritannien och Australien.

Riktiga varningar från polisen

► Dansande ficktjuvar

► Fyllehungriga blir av med sina kontokort

Stöldmetoden som beskrivs låter inte helt otrolig och visst är det lätt att tro att varningen är ny om man skummar igenom den på bussen på väg till jobbet.

– När man ser sådant här för första gången så tror man att det är här och nu, men "nyheterna" går igen, konstaterar Kjell Lindgren, presstalesman på Stockholmspolisen. Han  säger att han inte ser den falska varningen – han har inte ens hört talas om den metoden – som något problem för polisen.

– Inte på det sättet. Däremot kan den skapa en onödig oro hos en del.

Det finns också en viss risk att folk som har sett varningen tror att det är den enda metod som tjuvar använder – men så är inte fallet.

– Uppfinningsrikedomen är stor och de som sysslar med sådant här har en förmåga att se hur offret är och väljer metod efter det, säger Lindgren.

klar

Artikellänk är kopierad

Patrick Ekstrand
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro