ANNONS

Clownryktet sprids i Sverige – är egentligen översatt inlägg från USA

Åsa Larsson · 17 Okt 2016
Uppdaterad 8 Dec 2016
Det finns inga belägg för att det planeras någon clownmassaker – däremot viral ryktesspridning.

Det finns inga belägg för att det planeras någon clownmassaker – däremot viral ryktesspridning. Foto: Montage/Vidar Ruud/TT


I clownhysterins spår florerar grundlösa rykten. Ett googleöversatt Facebook-inlägg om clowner sprids just nu i Sverige.

klar

Artikellänk är kopierad

”VARNING clowner påstås planera sin egen renings natten innan Halloween. Stanna inne, håll alla husdjur inne och håll alla dörrar och fönster låsta. Kopiera och lägg detta på din vägg och varna din familj och vänner!”

Varningen sprids av privatpersoner och i flera Facebook-grupper i Sverige. För den som är orolig för att det är en lokal clownsammankomst det handlar om kan trösta sig med att det är en översättning från engelska av en likadan varning. Så här låter den:

”WARNING clowns are allegedly planning their own purge the night before Halloween. Stay inside, keep all pets inside and keep all doors and windows locked. Share this post with your family and friends!”

Den började spridas i Facebook-gruppen ”Clown Hunters” den 12 oktober, enligt sajten Snopes.►LÄS MER: Inga belägg för att kedjebrev om pedofil på Facebook stämmer

Varianter av den har sedan dess fått tiotusentals, om inte hundratusentals delningar över Facebook, och drivs främst av att privatpersoner delar hejdlöst.

Ordet ”purge” har i googleöversättningen blivit ”renings” och spelar roll för sammanhanget. Enligt Snopes har clownhysterin som just nu pågår runtom i världen sammanvävts med tidigare års ryktesspridning om de amerikanska Purge-filmerna.

I den dystopiska skräckfilmen ”The Purge” skildras en tolvtimmars-period då all brottslighet är tillåten. Filmen har även uppföljare, den senaste i år heter ”The Purge: Election night”.►LÄS MER: Därför är så många rädda för clowner

Man kan se likheterna mellan clown-inlägget som nu sprids och ryktena som då spreds i sociala medier i exempelvis det här två år gamla Twitter-inlägget:

”VARNING VARNING: Verklighetens ”Purge” (rening, reds anm) händer nu i Louisville, Kentucky. Håll er inomhus! Ta det försiktigt”

Rykten på sociala medier kännetecknas av att de saknar faktiska uppgifter, var exakt ska det här ske till exempel. Genom att inte nämna det kan alla i hela världen bli lika rädda var de än befinner sig.

Viralgranskaren har tidigare pratat med it-säkerhetsexperten Jakob Schlyter om Facebook-varningar och han kallar dem för ett ”socialt virus”.

– Om det känns så viktigt att man ska dela det med alla sina kompisar, så bör man kolla upp det först.

Så innan du delar, vad är det du varnar för? Vet du att det är på riktigt? Riskerar du att skapa grundlös oro med din delning?

►LÄS MER: It-experten: Sprid inte Facebook-varningarna – kolla upp först

Sedan clownhysterin nådde Sverige har flera personer larmat om att de stött på människor utklädda till clowner, i vissa fall beväpnade med tillhyggen. I söndags ska exempelvis en ung man i Falköping ha överfallits av tre män i clownutstyrsel, varav en ska ha varit beväpnad med en trasig glasflaska, rapporterar TT.

Trots alla larm har polisen inte fått tag på någon clown och i exempelvis Västmanland konstaterar polisen att uppgifterna genomgående varit vaga.

– Det verkar mest vara ett sociala medier-fenomen, säger Magnus Wall på polisens länskommunikationscentral till SVT Västmanland.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro