ANNONS

Dags att nominera – vem får Det gyllene förstoringsglaset?

Åsa Larsson · 23 Jan 2019
Uppdaterad 23 Jan 2019
Årstaskolan och Bluffakuten fick Det gyllene förstoringsglaset första året det delades ut, 2017.

Årstaskolan och Bluffakuten fick Det gyllene förstoringsglaset första året det delades ut, 2017. Foto: Simon Krona


Vem är din förebild inom området viralgranskning? Finns det någon lärare som du tycker har gjort en enastående insats för att få sina elever bättre på källkritik på nätet? Då är det läge att hylla dem på Källkritikens dag 13 mars.

klar

Artikellänk är kopierad

Ett sätt att bli en bättre viralgranskare är att följa med i faktagranskarvärlden och låta sig inspireras av de som är bra på att gräva fram om saker stämmer eller inte.

– Att rota runt i påståenden som sprids på nätet är spännande. Det är en tillfredsställande känsla när du lyckas bevisa att någon medvetet sprider felaktig information. Redan nu finns det många som gör ett hästjobb när det kommer till att avslöja bluffar på nätet – men vi vill så klart att det ska bli ännu fler, säger Johan Wikén, redaktör för Viralgranskaren.

Tillsammans med Internetstiftelsen delar Viralgranskaren ut priset Det gyllene förstoringsglaset. Priset går dels till personer, initiativ eller organisationer som gjort enastående insatser för källkritik och kritiskt tänkande på nätet, och barn eller vuxna som arbetat för att förbättra källkritiskt tänkande hos barn och unga.

– I skolan sker massor med arbete som stärker barns och ungas källkritiska förmåga. Du kan genom din nominering hjälpa oss att få syn på ännu fler källkritiska initiativ mot barn och unga. Alla tips är oerhört värdefulla, säger Kristina Alexanderson, ansvarig för Internetstiftelsens skolsatsningar.

Tidigare års pristagare som fått ta emot priset från kulturministern på scen på Kulturhuset har varit Facebook-sidan Bluffakuten, DN-journalisten Matilda Gustavsson, Årstaskolan och Martin Törnros, som ligger bakom sajterna Mikoteket och Ekokammaren.

Alla kan nominera en kandidat till Det gyllene förstoringsglaset – det är bara att mejla din nominering till [email protected]. Beskriv personen eller organisation och skriv varför du tycker att just de ska få priset.

Nytt för i år är att det även kommer att delas ut ett publikpris på plats på ABF-huset, där Källkritikens dag firas i år. Anmäl dig här om du är intresserad av att gå på dagen och här hittar du schemat!

pil
Källkritikens dag 13 mars

Är du lärare och vill anmäla din klass till skolpasset? Läs mer här!

Kvällsprogrammet (öppet för allmänheten)

Start kl 17.30

• Vilka är det som luras på nätet? Så här ser den svenska fejkarenan ut! Åsa Larsson, medgrundare till Viralgranskaren och författare till Viralgranskarens handbok som kom ut förra året.

• Handfasta tips på hur du själv blir en bättre viralgranskare. Johan Wikén, redaktör och reporter på Viralgranskaren.

• Så här hänger vårt innerliga behov av bra berättelser ihop med spridandet av falska påståenden på nätet. Jack Werner, en av Viralgranskarens grundare som föreläser och skriver böcker om spökhistorier och källkritik på nätet.

• FacebookJohn Severinson från Facebooks Sverige-kontor svarar på frågor på scen om hur Facebook fungerar och jobbar med falska påståenden. Hur funkar det när du får se saker i ditt flöde? Hur jobbar Facebook i just Sverige?

• PrisutdelningVinnarna av Det gyllene förstoringsglaset tar emot sitt pris. Bakom priset står Viralgranskaren och Internetstiftelsen. Det delas ut för enastående insatser för källkritiken på nätet.

• Stila med din källkritiska förmågaInternetstiftelsen bjuder in publiken till ett interaktivt quiz för att testa deras källkritiska förmåga. Självklart vinner vinnaren något alldeles extra – publikens pris, som delas ut för första gången!

• Bilden av SverigeFrankrikes ambassadör David Cvach, den brittiska journalisten Maddy Savage och fler gäster med koppling till andra länder pratar om fördomar, romantiserade bilder och falska påståenden som sprids om Sverige utomlands.

Anmäl dig här!

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro