ANNONS

Därför blev fisken i ansiktet en viral succé

Åsa Larsson · 11 Feb 2016
Uppdaterad 24 Maj 2016
"Väderpresentatör knockad av flygande fisk" har fått miljoner visningar världen över.

"Väderpresentatör knockad av flygande fisk" har fått miljoner visningar världen över. Foto: Craig and Aimee


En riktig slapstick-video har spridits på nätet de senaste veckorna – en kvinna står och rapporterar mitt i en storm och plötsligt får hon en fisk rakt i ansiktet. Många undrar om videon är regisserad eller på riktigt.

klar

Artikellänk är kopierad

Det blir alltmer vanligt med skämtvideor som får enorm spridning på nätet. De sprids delvis för att de är makalösa och underhållande men även för att folk undrar om de stämmer eller inte.

"Om det här är på riktigt så är det fantastiskt", är en vanlig kommentar.►LÄS MER: Här är skrönorna som sprids av svenska viralsajter Ett exempel är videon med en helt överlappad bil där blå och vita post-it-lappar formar symbolen för handikappsparkering och kommentaren: Detta är vad som händer när du parkerar på handikappsrutan i Brasilien. Det antyds i videon att lapparna är ditsatta av rättskaffens personer ur lokalbefolkningen, men originalversionen av videon visar hur ett team från en känd Youtubekanal riggar scenen, rapporterar Viralgranskar-kollegan Snopes.

De som ligger bakom virala "pranks" har ofta sysslat med detta länge och väntar på att få en riktig hit.

En av huvudingredienserna är att inte avslöja sitt trick – det bästa är om det inte går att helt avfärda att videon är på riktigt.

Klippet "Väderpresentatör knockad av flygande fisk" har på sistone fått miljoner visningar i sociala medier. I klippet står en kvinna mitt i stormen Gertrude i Wales och hinner bara säga: "Jag är här på stranden på Barry island och det finns inga tecken på att sto....", innan hon träffas av en stor fisk i ansiktet.►LÄS MER: Vittnen i ”våldshissen”: ”Vi förstod direkt att det var fejk” Ursprungligen så var titeln på verket "When you’re trying to vlog and get hit by a fish" – när du försöker vlogga och träffas av en fisk. Klippet har blivit enormt uppskattat sedan det laddades upp 29 januari.

Många misstänker att klippet är fejkat, men ingen vet helt säkert. "What the fuck is it, oh my god, it is a joke!?!?!!?!?” är en kommentar. De flesta skriver att det verkar vara fejk, men är kul ändå.►LÄS MER: Den polska ”havsmannen” är egentligen en viral pr-kupp Craig och Aimee – som ligger bakom klippet – är videobloggare i Barry i Wales. Aimee kan ses på senare klipp med blåtira och de två jublar över all uppmärksamhet de fått. När Viralgranskaren frågar om videon med fisken är regisserad så svarar de:

– Vi föredrar att inte berätta det

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro