ANNONS

Därför ska du inte sprida rykten om allvarliga nyhetshändelser

Hugo Ewald · 20 Dec 2016
Uppdaterad 7 Apr 2017
I otaliga fall har allvarliga händelser lett till att oskyldiga personer hängts ut.

I otaliga fall har allvarliga händelser lett till att oskyldiga personer hängts ut. Foto: Reuters/Metro


En misstänkt terrorattack har på fredagen ägt rum i Stockholm. När sådant händer florerar rykten på sociala medier och även i etablerade tidningar. Det är just då det är särskilt viktigt att vara källkritisk och inte sprida vidare de rykten som cirkulerar.

klar

Artikellänk är kopierad

Under fredagen ägde ett misstänkt terrordåd rum i Stockholm. Flera personer har dött och många har skadats.

Sådana händelser bidrar alltid till en massa ryktesspridning. Ryktesspridning som ofta är skadlig och kan innebära direkt fara för individer.

I otaliga fall har allvarliga händelser lett till att oskyldiga personer hängts ut. Bilder på påstådda gärningspersoner retweetas med enorm hastighet och på Flashback läggs Facebookprofil efter Facebookprofil upp för allmän beskådan.

Det är förstås förståeligt att ryktesspridning äger rum vid allvarliga händelser, händelser som lett till människors död och orsakar stor oro. Men för varje oskyldig person som hängs ut som en potentiell gärningsman, oavsett om det sker via en anspråkslös retweet eller i en nyhetsartikel, så riskerar ett liv att förstöras – otaliga gånger har påstådda gärningspersoner visat sig vara människor helt utan koppling till händelserna. Ryktesspridning tenderar också att gynna stereotypa skildringar av personer med viss etnisk bakgrund eller viss trosuppfattning.

När du hör om en hemskt händelse som påstås ha ägt rum ska du därför alltid vara medveten om följande.

1. Direkt efter att en händelse ägt rum vet nästan ingen någonting. Det gäller också medierna. Medier kan sprida information som senare visar sig vara felaktig.

2. Anonyma källor är sällan särskilt trovärdiga när det gäller till exempel terrorattacker. Oftast kommer polis och myndigheter komma med riktig information när sådan finns.

3. På grund av att de flesta medier inte kommer att kunna vara på plats kommer de att vara tvungna att använda sig av andra medier som källa. Försök att alltid gå tillbaka till ursprungskällan.

4. Försök alltid att hitta nyhetskällor som befinner sig så nära händelsen som möjligt. Lokaltidningar gör ofta ett ovärdeligt jobb, och ska inte underskattas.

5. Stora nyhetshändelser drar alltid till sig photoshoppare och troll. Passa dig för dem.

6. Anonyma bloggar, källor med en tydlig politisk agenda och sajter du aldrig hört talas om och inte ens hittar någon information om via en googling är sällan de som kommer att ge dig den korrekta bilden av en händelse.

7. Undvik att av reflex dela påståenden du ser på sociala medier. Kolla alltid upp dem och tänk efter innan du delar.

De här tipsen är enkla att följa, men väldigt viktiga. Varje gång du inte delar ett löst påstående om en nyhetshändelse finns det en chans att du undviker att en oskyldig människa hängs ut, eller att människor kan använda sig av tragiska händelser i politiska syften.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro