ANNONS

Därför ska du inte titta på nakenbilderna av Jennifer Lawrence

Emma Björkman · 1 Sep 2014
Uppdaterad 1 Sep 2014

Hollywood är omskakat. En hackare påstås ha kommit över nakenbilder på ett hundratal celebriteter. – Det är ett respektlöst övergrepp, en sorts kvinnohat som inte tillräckligt ofta diskuteras, säger Jack Werner, Metros sociala medier-redaktör.

klar

Artikellänk är kopierad

Gör de drabbade kvinnorna en tjänst och titta inte på deras privata bilder som en hackare har läckt på nätet.
Gör de drabbade kvinnorna en tjänst och titta inte på deras privata bilder som en hackare har läckt på nätet.Foto: Alamy / All Over Press

”En uppenbar kränkning av privatlivet”. Så kommenterar Jennifer Lawrence talesperson de intima bilder av Oscarsvinnaren som sprids på nätet. På Twitter är användarna delade i två läger – de som berättar vad de tyckte om bilderna och sprider dem vidare. På andra sidan står de som anser att privata bilder ska vara privata – oavsett om personen bakom bilderna är offentlig eller inte och fördömer de som delar fotografierna och tycker att de som delar dem är omoraliska. Men inte bara privatpersoner reagerar mot bilderna – både brittiska The Guardian och australiska Daily Life vädjar till sina läsare att varken titta på fotona eller sprida dem vidare. ”Det är inte bara smaklöst att sexuella konversationer mellan partners nu sprids som memes. Att dela de här bilderna är inte samma sak som att skämta om karaktärer som Doge, Grumpy Cat och Sad Keanu. Det är en sexuell kränkning och förtjänar samma sociala och rättsliga straff som mäts ut till stalkers och andra sexuella förövare”, skriver Van Badham på The Guardian. Clementine Ford på Daily Life går så långt att hon skriver att de stulna bilderna orsakar ”psykiskt våld som utgör en form av misshandel”. Hon vänder sig emot att utländska medier kategoriserar det hela som en skandal och skriver att det borde kallas för ett brott. ”När det handlar om sex används ordet ’skandal’ som något som lägger ansvaret på alla inblandade parter, som en akt av samförstånd som olyckligtvis kommit i ljuset och som alla kan kräva en ursäkt för”, skriver Clementine Ford.  Daily Life vänder sig också mot dem som på sociala medier menar att de drabbade kvinnorna har sig själva att skylla. ”Kvinnor har rätt till att utöva sin sexualitet på vilket sätt de än tycker är passande. Om det innebär att ta nakna självporträtt för sin egen njutning eller för andra, utvalda, personer är det deras privilegium. Brottsoffer har ingen skyldighet att ta ansvar för brottet.” Metro har tidigare skrivit om varför man inte ska sprida nakenbilder vidare. Jack Werner, Metros sociala medier-redaktör, förklarar varför det är högst relevant även i det här fallet. Respektera henne – sprid inte den här bilden på Facebook

– Det verkar som att många tycker problemet här är att Icloud kunnat bli hackat. Det tycker inte jag - jag tycker problemet är att någon hackar Icloud för att komma åt kvinnors nakenbilder. Det är ett respektlöst övergrepp, en sorts kvinnohat som inte tillräckligt ofta diskuteras, säger Jack Werner och fortsätter:

– Det här pågår både i det stora och det lilla, och en läckt privat bild från en okänd 20-åring i Borås är precis lika illa som en Hollywoodkändis bilder. Vi måste kunna få ta vilka bilder vi vill på oss själva utan att själva få skulden om någon annan begår övergreppet att sprida dem.

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Björkman
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro