ANNONS

Därför ska du tänka till innan du går med i julklappsleken "secret sister"

Johan Wikén · 21 Nov 2018
Uppdaterad 21 Nov 2018
I USA blev "secret sister" populärt runt 2015. Sedan dess har julklappsutbytet återuppstått varje år när julen har närmat sig.

I USA blev "secret sister" populärt runt 2015. Sedan dess har julklappsutbytet återuppstått varje år när julen har närmat sig. Foto: Skärmdump Facebook/Pixabay


Köp en julklapp – och få mellan 6 och 36 julklappar tillbaka. Julklappsleken "secret sister" har fått rejäl spridning på Facebook. Men upplägget kan liknas vid ett kedjebrevsspel som är olagligt, enligt Lotteriinspektionen.

klar

Artikellänk är kopierad

”Secret sister is back!”

Så inleds kedjebrevet som nu delas friskt bland svenska Facebookanvändare. Det beskrivs som ett julklappsutbyte där du endast behöver köpa en julklapp för 100 kronor som du skickar till en hemlig väninna. Sedan lovas du få 6 till 36 julklappar tillbaka.

Visst låter det bra?

Tyvärr finns det vissa problem. Till exempel att det på många sätt kan liknas vid ett kedjebrevsspel som är olagligt enligt lotterilagen.

– Det har alla klassiska former av ett kedjebrevsspel. Hela förtjänsten beror på hur många som träder in i det här spelet efter dig. Upplägget skulle absolut kunna vara ett brott mot lotterilagen, säger Marcus Aronsson som är samordnare mot illegalt spel på Lotteriinspektionen.

Riktar in sig på mer organiserade pyramidspel

Du som har gått med i ”secret sister” behöver dock inte oroa dig alltför mycket. Så länge du inte har som uppsåt att lura folk på pengar är det inte olagligt att vara deltagare i ett kedjebrevsspel, det är den som startar och anordnar det som kan vara av intresse för myndigheter.

– Det vi gör är att vi tittar på vem det är som anordnar det och som faktiskt tjänar på det. I många fall när vi tittar på kedjebrevsspel så handlar det om väldigt stora företagsliknande former. ”Secret sister” handlar ju mer om privatpersoner som gör detta mellan sig.

Straffet för den som döms för brott mot lotterilagen är böter eller fängelse i upp till sex månader. Om brottet är grovt kan fängelsestraffet bli högst två år.

– Men jag har svårt att se att det skulle vara aktuellt i det här fallet. Jag tror inte att polisen skulle lägga resurser på det, säger Marcus Aronsson.

Så här går ”secret sister” till:

1. För att vara med i julklappsutbytet räcker det med att skriva ”jag är med” under en ”secret sister”-uppdatering på Facebook.

2. Du kommer då att få en lista med namn och instruktioner från personen bakom inlägget. Det första du ska göra är att kopiera originalinlägget och publicera som en Facebookstatus.

3. Enligt instruktionerna ska du sedan köpa en gåva för cirka 100 kronor och skicka till namnet som är överst på listan som du fick, adress finns med.

4. Radera därefter namnet på den person som du skickade till och flytta upp tvåan på listan till förstaplatsen.

5. Lägg till ditt eget namn och adress längst ner på listan.

6. Skicka sedan den uppdaterade namnlistan och instruktionerna till de som kommenterar på din Facebookstatus att de vill vara med.

– För att man ska få de här 6 till 36 paketen krävs det hela tiden att väldigt många går med. Räknar man bara lite snabbt så skulle det efter nionde rundan vara drygt tio miljoner människor som skulle vara med, säger Marcus Aronsson på Lotteriinspektionen.

Polisen: Större risk att du är en förlorare

I USA blev ”secret sister” populärt runt 2015 och har sedan dess dykt upp lagom till jul varje år. I medier har julklappsutbytet fått en hel del uppmärksamhet och beskrivs av myndigheter som ett ”olagligt bedrägeri” som man inte ska delta i.

Bland annat har man varnat för att personuppgifter kan hamna i orätta händer i takt med att kedjebrevet sprids.

– USA och vi har lite olika uppgifter som är offentliga, hos oss är adressuppgifter offentliga i de flesta fall. Därför kan man se det på olika sätt. Däremot borde den som har skyddad identitet undvika att gå med i sådana här saker. Uppgifter kan lätt hamna i fel händer, säger Lotta Mauritzson på polisens nationella bedrägericentrum.

Hon tror inte att julklappsleken kommer att få några rättsliga följder i Sverige.

– Vi måste kunna bevisa att en person har haft ekonomisk vinning av det här. Då ska det nog upp i lite högre belopp för att det ska prioriteras.

Hur ser du på ”secret sister”?

– Jag är lite tveksam till att man ska gå med i sådant här överhuvudtaget. Syftet med pyramidspel, eller vad man nu kallar det, är att det finns några som är förlorare och några som är vinnare. När du går in vet du inte vad just du är. Förmodligen är det större risk att du är en förlorare, säger Lotta Mauritzson.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro