ANNONS

Därför ska du vara extra noga när du delar "sociala experiment" och virala videor

Hugo Ewald · 23 Feb 2017
Uppdaterad 23 Feb 2017
Det går att tjäna stora pengar på virala videor, och mindre källkritiska webbsidor letar ständigt efter videos att köpa eller bädda in på sina webbplatser.

Det går att tjäna stora pengar på virala videor, och mindre källkritiska webbsidor letar ständigt efter videos att köpa eller bädda in på sina webbplatser. Foto: Skärmdump/Metro


Viralsajten Newsner och en serie andra publikationer har under veckan publicerat en video som påstås visa hur en kvinna hämnas på en man som sextrakasserat henne. Men videons äkthet är hårt kritiserad, och den här typen av videor har visat sig vara falska förut.

klar

Artikellänk är kopierad

Under torsdagen publicerade viralsajten Newsner en artikel med rubriken ”Männen sextrakasserar kvinna på cykel – minuten senare tar hon sin revansch”. Artikeln, som fått över 6 500 interaktioner på sociala medier sedan den publicerades, visar hur en kvinnlig cyklist sextrakasseras av en man i en skåpbil, för att sedan cykla ikapp honom när han kört iväg. Kvinnan hämnas sedan genom att rycka av bilens ena bilspegel. Allt detta filmades av en motorcyklist som ”råkade” åka bakom kvinnan.

Videon, som ursprungligen publicerades på Youtube tidigare i februari, var förstås en viral dynamit och otaliga publikationer som Sun, Mirror, MailOnline, Mashable, Evening Standard och Telegraph har alla skrivit artiklar utifrån videon som genom en uppladdning visats över 1,5 miljoner gånger på Youtube.

Att sextrakasserier är vardag för många kvinnor är det nog få som tvekar på. Men videon väckte snabbt kritik. Under onsdagseftermiddagen påstod till exempel en person som bevittnat händelsen att han såg ”skådisar” som fick instruktioner.

– De övade in scenen två eller tre gånger med motorcykeln bakom dem, sa vittnet till The Sun.

Videon lades ursprungligen upp av contentfirman Jungle creations webbplats Viral thread. Jungle creations beskriver sig som att de ”skapar och kurerar det bästa innehållet på internet för att underhålla och engagera vår publik bestånde av över 21 miljoner följare”.

Som många andra företag som tillhandahåller viralt material fungerar affärsmodellen ungefär som följande. En person eller en grupp lägger upp en video som blir viral, företaget köper sedan rättigheterna till videon och begär sedan pengar från tidningar och webbplatser som vill använda sig av videon.

Enligt The Guardian skulle det kosta runt 4 500 kronor att använda sig av videon i en egen spelare på sin webbplats, och runt 2 000 kronor för att bädda in videon från Youtube. När The Guardian bad Jungle creations att få se en ocensurerad version av videon för att faktakolla den fick de inget svar, inte heller när de frågade om att få komma i kontakt med personen som filmat videon.

Jungle creations meddelade till en början att de var övertygade om att videon var äkta, även om de till Evening standard medgav att de inte faktakollat den. Företaget kom dock sedermera att ta ner videon från Viral threads Facebooksida och även den ursprungliga youtubevideon är i skrivande stund borttagen. Jungle Creations kom sedermera att lägga upp ett meddelande på sin webbsida där de skriver att videon kan vara ”faktamässigt inkorrekt” och att de ”genomför en intern undersökning”.

LÄSMER: Nej, en student sökte inte in till Hogwarts och fick avslag

Det här är knappast första gången virala videos som skildrar ”sociala experiment” eller andra chockerande händelser anklagats för att vara falska. Redan 2014 rapporterade Viralgranskaren om att en video gjord av gruppen STHLM panda kan ha varit fejkad, någonting som fick STHLM panda att gå till hård attack mot Viralgranskaren genom texter på Nyheter24.

Även den kontroversiella Youtubern Joey Salads väckte mycket uppmärksamhet när han i oktober la upp en video som han påstod skildrade vad som hände när han parkerade en bil med Donald Trump-symboler i ett ”svart kvarter”.

Videon, som visade hur ett gäng afro-amerikanska män slog sönder videon kom senare att avslöjas som falsk av Youtubern Ethan Klein från H3h3Productions. I en synnerligen pinsam intervju kom sedan Joey Salads att frågas ut av Ethan Klein om varför han gjorde falska videor som spelade på politiskt heta ämnen.

Det går att tjäna stora pengar på virala videor, och mindre källkritiska webbsidor letar ständigt efter videos att köpa eller bädda in på sina webbplatser. Det skapar förstås en situation där det finns vissa incitament att skapa falska eller vinklade videor med stor genomslagskraft. Viralgranskaren uppmanar därför alla att vara extra försiktiga när det kommer till att dela ”sociala experiment” av typerna ovan.

Newsner meddelar att man efter att ny information kommit fram i slutet av artikeln gjort ett tillägg som förklarar de tvivelaktigheter som finns kring filmens äkthet.

Johan Rikner är vd för nyheter365 som driver Newsner.

– Newsner vill alltid publicera korrekt information. Vi är noggranna med källhänvisningar och vill vara tydliga gentemot våra läsare. Självklart begår vi också misstag, det är vi ödmjuka inför. Vår policy är att införa rättelser skyndsamt och sakligt i de händelser där vår research har brustit, säger Johan Rikner till Viralgranskaren.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro