ANNONS

De falska Youtubefilmerna vi fortfarande går på

Hugo Ewald · 14 Okt 2015
Uppdaterad 25 Okt 2015

Foto: Montage


Youtube, och andra videodelningssajter, är fyllda med falska eller iscensatta videos som påstås visa ofta osannolika saker. Här är några som spridits, och som många fortfarande går på.

klar

Artikellänk är kopierad

”Energidrycksöverdosen”

I juli blev en video som påstods visa en man som druckit 24 energidrycker i rad och vars hjärta sedermera svullnat upp till gigantiska proportioner. Men videon inte en person vars hjärta pumpar, istället tillståndet instabil bröstkorg. Instabil bröstkorg är ett livshotande tillstånd där flera av en persons revben bryts, lossnar och tappar kontakt med bröstväggen. Det kan bekräftas genom någon av de Youtube-filer som visar tillståndet som på engelska heter flail chest och som inte orsakas av hjärtat.

Om filmens beskrivning skulle vara sann förutsätter det dessutom att de påstådda energidryckerna skulle fått hjärtat att bli tio gånger så stort, krossa bröstkorgen och samtidigt kunna pulsera så hårt att skinnet skulle svälla upp.

”Den fulla tjejen”

Under slutet av november spreds en numera nedtagen viral video som påstods visa hur ett antal ”män på gatan” försökte utnyttja en tjej som låtsades vara full.  Som om inte det uppenbara skådespelet avslöjade att videon var falsk talade sedan kvinnan ut och berättade att allt var skådespel, och att hon och männen trodde att de skulle medverka i en sketch.  

En bör ofta ta videos som påstår sig visa sociala experiment och ”pranks” med en nypa salt, eftersom många filmer i genren är skådespel iscensatta för att driva en tydlig tes.► LÄS MER: Nej, en viral video visar inte en man som druckit 24 energidrycker i rad

”Den brinnande twerkningen”

En kvinna sätter på sin favoritlåt, börjar dansa och ställer sig sedan på händerna lutade mot dörren i rummet hon befinner sig i. En vän öppnar dörren, kvinnan faller över en samling tända ljus och börjar sedermera brinna. Videon delades i princip över allt, men snart visade det sig att det hela var en falsk video gjord av komikern Jimmy Kimmel. Den fallande kvinnan var egentligen en stuntperson.

”När örnen stal barnet”

I en viral video från 2012 syns vad som verkar vara ett barn som plockas upp och flygs iväg av en örn. Barnet ser ut att bäras meter i luften innan fågeln släpper ned barnet igen.

Men videon var falsk, och producerades av Montreals centrum för animation och design., någonting de senare skrev om på sin webbsida. Det är inte första gången gruppen gjort liknande busspratt, ungefär ett år tidigare släppte de en video som påstods visa en pingvin på flykt från ett zoo.

”Den hemlösa mannen”

Under slutet av 2014 publicerade Youtubeprofilen Josh Paler Lin en video där han testade att ge en hemlös man 100 amerikanska dollar för att spendera som han ville. I videon ses mannen gå mot en spritbutik, för att sedan i en twist som verkar vara för bra för att vara sann komma ut från butiken med mat som han delar med sig av till sina hemlösa vänner.

Men enligt ett ögonvittne som berättade sin historia för Vocativ kom den hemlöse mannen i samma bil som Youtubeprofilen, och till KCBS-TV berättar den hemlöse mannens bror att mannen egentligen har ett stort arv att leva på. Både Youtubeprofilen och den hemlöse mannen i videon nekar dock till anklagelserna. Hela händelseförloppet visar dock på vikten att vara försiktig när det kommer till videos som påstås skildra sociala experiment.► LÄS MER: Det här händer med dina uppgifter när du deltar i Facebooktävlingarna

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro