ANNONS

Debattörens” text om invandrare som dejtar svenska män är satir

Emmelie Wallroth · 23 Mar 2015
Uppdaterad 23 Mar 2015

Nej, debattartikeln om att invandrartjejer måste sluta dejta svenska män är inte på riktigt.

klar

Artikellänk är kopierad

Bilden som ska föreställa ”Klara Andersson” är en genrebild på en helt annan person. Bilden är ett montage.
Bilden som ska föreställa ”Klara Andersson” är en genrebild på en helt annan person. Bilden är ett montage.Foto: Skärmdump Viralking

”Invandrartjejer måste sluta dejta svenska män, det räcker nu”, lyder rubriken på en text som enligt Shared Count har över 1 900 kommentarer och 2 700 interaktioner på Facebook.

Författaren bakom texten säger sig vara kritisk till att ”svenska män ränner efter invandrartjejer”.

”Svenska killar blir tillsammans med invandrartjejer, allt från Afrikaner till Asiater, för att de har en sjuk fetish för mörkare tjejer”, fortsätter texten.

Men författaren bakom texten är påhittad och texten är satir. Ursprungstexten är publicerad på sajten vindoxa.wix.com – en sajt som Viralgranskaren tidigare tvingats skriva om och lagt in på varningslistan över oseriösa källor.

Nej, ”feministens” arga text om Morran och Tobias är inte på riktigt

Nu är artikeln avpublicerad, men sajten Viralking har hunnit snappa upp den och återpublicerat den i sin helhet.

Texten är signerad en ”Klara Andersson” – en påhittad debattör som Viralgranskaren skrivit om tidigare. Bilden på ”Klara” är i själva verket en genrebild som föreställer en helt annan person.

”Texten är satir rakt igenom”, skriver personen som utger sig för att vara Klara i ett mejl när vi når henne genom Twitter.

”Syftet med just den här texten är att driva med extremfeministers, i alla fall Amerikanska extremfeministers tendens att se förhållanden ur ett rasperspektiv och döma människor utifrån vilka de väljer att dejta (om de ser att det finns en rasbetingad obalans). Vi ville också skapa debatt om just etnicitet ur ett feministiskt perspektiv, en fråga som diskuteras flitigt i Amerika men som ännu inte kommit hit. Jag tycker vi lyckades med det”, skriver ”Klara” i mejlet.

Viralking skriver själva att de har hittat texten ”på nätet” och att de ”inte håller med om vad tjejen tycker”. Ingenstans skriver de att texten är satir.

När Viralgranskaren söker sajten Viralking via en mejladress på deras hemsida så möts vi bara av ett felmeddelande om mottagaren inte går att nå.

klar

Artikellänk är kopierad

Emmelie Wallroth
[email protected]
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro