ANNONS

Dela aldrig misshandelsbilderna – du blir en del av övergreppet

Jack Werner · 12 Dec 2014
Uppdaterad 12 Dec 2014

Foto: AP Photo/Jeff Chiu


klar

Artikellänk är kopierad

Mannen misshandlar en hund, och svenskarna på Facebook går man ur huse för att hitta honom. Men fallet är gammalt och från Chile – och visar bara varför du aldrig ska dela misshandelsbilder på Facebook.

"Någon som vet vem detta är! Svinet ska åka fast!!!!!" Så kommenterar en arg stockholmare på Facebook en delning han precis gjort, en delning av en bild på en man som misshandlar en hund. Stockholmaren är inte ensam om att vara upprörd över bilden. Tillsammans med honom har över 23 000 personer delat bilden. Många skriver liknande kommentarer:

"Vilket svin, hoppas han blir fast och straffad..." ​"Sprid så kanske de får fat han, för djurplågeri! idiot!!!!!" "Usch vilka människor det finns. Är detta i Sverige?"

Men de slösar sin vrede i onödan. För nej, detta är inte i Sverige. Det är inte ens en aktuell händelse – bilderna har cirkulerat sedan 2011. Enligt flera källor var mannen en blivande polis i Chile, som fråntogs sin hund efter att bilderna där han misshandlade den blev kända. Bland andra djurrättsorganisationen PETA bekräftar detta i en kommentar till Viralgranskaren.

– PETA i USA fick 2012 det bekräftat från chilenska myndigheter att fallet utreddes, och enligt flera rapporter hade han blivit av med sina hundar, skriver brittiska PETA:s talesperson Ben Williamson i ett mejl.

Vad som därefter hände med mannen är okänt. Enligt obekräftade påståenden åtalades han för djurplågeri, men det är inte känt om han dömdes. Vad som däremot är klart och tydligt är att de upprörda efterlysningar som nu cirkulerar är flera år sena på bollen, och dessutom i fel världsdel.

LÄS MER: Därför ska du inte dela efterlysningar på Facebook

Man kan tycka att det ändå inte är några problem att dela bilden på mannen. Att han förtjänar att bli ihågkommen för hans djurplågeri. Men det håller inte vi på Viralgranskaren med om.

När rykten går, och få känner till fakta, tenderar mycket av det som tvärsäkert påstås vara fel. En oskyldig person som liknar mannen på bilderna kan misstas för att vara djurplågaren, och kanske hamna i vägen för en arg Facebook-användare en sen och blöt kväll. På samma sätt kan en oskyldig persons namn plötsligt börja kopplas ihop med bilden, och vips tror tusentals personer att hen är en djurplågare.

Du vet helt enkelt aldrig vad din delning kan resultera i, när den väcker raseri och hämndlystnad hos andra. Du kan inte garantera att oskyldiga inte hamnar i din delnings väg. Därför är det bättre att avstå.

Dessutom glömmer den arga delaren ofta bort offret. I det här fallet kanske det låter löjeväckande – hundar använder inte Facebook – men i situationer där människor utsätts för övergreppen är det desto viktigare. För många gånger handlar dessa statusar istället om barn, flickor eller pojkar, eller ibland till och med vuxna, som misshandlas. Samma förbannade tonlägen uppstår, samma vredgade efterlysningar – och samma problem.

LÄS MER: Sprid inte misshandelsfilmer – du förlänger bara kränkningen

Filmerna och bilderna på de misshandlade barnen är nämligen lika ofta flera år gamla, och har lika ofta redan lett till rättsprocesser. Och det enda som återstår i din delning är då att ett övergrepp får en helt ny publik. Ett missdåd som förmodligen helst hade glömts bort av dess offer, ses av tusentals nya hungriga ögon. Känns det bra?

Många som delat bilden på mannen som misshandlade sin hund säger sig vara djurälskare, sådana som aldrig hade skadat ett djur. Men genom att dela sådana bilder förlänger de offrens lidande – oavsett om de är djur eller barn.

Det är alltid bättre att avstå.

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro