ANNONS

Dela inte Facebooktävlingarna – de kan vara olagliga

Hugo Ewald · 6 Jul 2015
Uppdaterad 6 Jul 2015

Foto: Montage


Viralgranskaren har fått in allt fler tips om Facebooksidor som påstår att du kan vinna priser om du gillar sidan och delar en bild. Men den sortens tävlingar är olagliga, och sällan äkta.

klar

Artikellänk är kopierad

"VINN EN BADTUNNA! Gilla och dela vår sida och vinn! Tävlingen pågår till den 25 juli! Lycka till!". Så skriver Facebooksidan ”Trädgårdsdrömmar" i ett inlägg som vid skrivande stund delats över 93 000 gånger. Bilden på Facebookinlägget är ett par år gammal och verkar ursprungligen komma från en finsk poolåterförsäljare.

Viralgranskaren har tidigare skrivit om Facebooksidor som har tävlingar där människor uppmuntras att gilla en Facebooksida eller dela en bild för att vinna ett pris. Och under den senaste veckan har Viralgranskaren tagit emot allt fler tips från läsare som frågar om den sortens tävlingar.

Sidorna har sällan några kontaktuppgifter och informerar sällan eller aldrig om eventuell vinstskatt.

Conny, som driver Facebooksidan Bluffakuten, har tidigare sagt till Metro att sidor som dessa ”helt klart” är fejk.

– Sidorna går bara ut på att samla in likes. Sedan säljer de sidan och byter namn på den, har han sagt till Viralgranskaren. ►LÄS MER: Att ta bort fästingar med hjälp av en tops kan göra dig sjuk

I Sverige är det lagligt att anordna tävlingar, men för att anordna ett lotteri krävs tillstånd. Och enligt Lotterilagen, som är den lag som reglerar lotterier i Sverige, är det i princip bara ideella organisationer som kan få tillstånd att anordna lotterier

En tävling där någonting mer än slumpen är avgörande, till exempel om du ska skriva en slogan för ett företag, räknast som en tävling och då behövs inget speciellt tillstånd. Men går tävlingen bara ut på att du ska gilla en Facebooksida eller dela en bild är räknas det alltså som ett lotteri och för sådana lotterier är det i princip bara ideella organisationer som kan få tillstånd för.

– Alla lotterier på Facebook som handlar om att gilla och dela skulle kunna vara ett brott mot lotterilagen. För att det inte skulle räknas som ett lotteri skulle det kräva en prestation från deltagaren, och det är svårt att säga att en delning skulle vara en prestation, säger Ida Skoog, handläggare för olagligt spel på Lotterinspektionen till Viralgranskaren.

Facebooktävlingarna där du uppmuntras att dela en bild för att tävla om ett pris kan alltså vara olagliga. Och den som anordnar lotterier utan att ha tillstånd för det kan enligt lotterilagens paragraf 54dömas till böter eller fängelse i upp till sex månader eller upp till två år om brottet anses vara grovt. Enligt Ida Skoog har Lotterinspektionen bara sedan i maj fått in ungefär 200 tips om olika typer av Facebooklotterier. – Vi har också fått indikationer på att många av de här lotterierna är fusklotterier. De har bara som syfte att samla in så mycket personinformation som möjligt, säger hon. Viralgranskaren har försökt komma i kontakt med FacebooksidornaTrädgårdsdrömmar, Sommarlovoch Bakning och Matlagning men inga av sidorna har några kontaktuppgifter och tillåter heller inte Facebookmeddelanden.

►LÄS MER: Nej, du kan inte få en bil genom att gilla sidan

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro