ANNONS

Dela inte mobbningsfilmen – du blir själv en del av övergreppet

Jack Werner · 19 Jan 2015
Uppdaterad 19 Jan 2015

klar

Artikellänk är kopierad

Filmen från mobbningen av en ung tysk flicka har setts av en halv miljon svenskar. Att den tyska flickan vill få bort filmen från Facebook vet ingen. Jack Werner skriver om varför man inte ska dela misshandelsfilmer.

Så har det hänt igen. Någonstans i världen har en misshandel inträffat. En ensam tjej har slagits och förolämpats av ett gäng mobbare. Dessutom har misshandeln spelats in på film, förevigats, kanske för att tillföra en extra psykisk våldsdimension till den redan befintliga fysiska.

Det hände i Tübingen , i Tyskland, men har fått spridning även långt därifrån. Långt fler än de som ens visste vem hon var, hundratusentals , vet i dag att en ung flicka i tyska Tübingen blivit mobbad . De vet hur hon ser ut, hur det låter när hon gråter. Det enda de inte vet är att de går direkt emot hennes vilja, när de delar filmen på när hon misshandlas.

Låt mig påpeka att detta alltså inte är en ovanlig händelse. Folk är överraskande villiga att göra sig till förnedringens förlängda arm.

Redan i april varnade Viralgranskaren för att dela vidare en filminspelning av en barnmisshandel . I maj uppmanade vi er läsare att låta bli att sprida uthängningen av en misstänkt pedofil, och i augusti uppmärksammade vi en spambluff som utnyttjade en manipulerad bild på en minderårig gymnast. Under hösten tvingades vi dessutom varna för ytterligare tvåvirala misshandelsskildringar .

Och nu är det alltså dags igen. På Facebook har en svensk privatpersons uppladdning av filmen från Tübingen, där ett gäng tjejer i tonåren ger sig på en ensam jämnårig flicka, fått över 10 000 delningar. Enligt Facebooks räkneverk har en halv miljon personer sett den. I filmen får hon motta slag och sparkar, och till slut, när näsblodet rinner ner för ansiktet, börjar hon gråta. ”Dela och visa alla vilket äckligt samhälle vi lever i”, säger personen som laddat upp klippet .

Problemet är att det inte bara är samhällets äcklighet som exponeras i klippet . Det är också den unga ensamma tjejens lidande, hennes utsatthet , förnedringen hon genomlider . Den exponeras för hundratusentals människor världen över, trots att ingen vet om det är något hon skulle vilja bli världskänd för. I tron att de hjälper flickan genom att dela filmen, och kanske därmed hitta mobbarna , begår de som delar klippet  dubbelfel .

Mobbarna är nämligen redan, enligt tyska Schwäbisches Tagblatt , åtalade för misshandel. I samma artikel nämns det dessutom att den misshandlade flickan försökt få Facebook att plocka ner filmen, eftersom hon inte vill att den ska spridas. Den halva miljonen svenskar borde aldrig ha sett filmen, om man frågar flickan.

Varför Facebook inte har lyssnat vet vi inte, kanske vet de inte ens att klippet är publicerat även i Sverige. Men vi vet att alla som ”visar vilket äckligt samhälle vi lever i” faktiskt delvis medverkar till att göra det så äckligt. Det förlänger mobbningen .

Det är lyckligtvis enkelt att sluta. Det är enkelt att bestämma sig för att inte dela vidare filmer eller bilder där någon misshandlas eller förnedras. Det är enkelt att låta bli att förlänga kränkningen . Men då måste vi först förstå att våra delningar är en kränkning, och inte till någon hjälp .

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro