ANNONS

Delade muslimer ut tårta i Nordstan för att fira terrordådet i Paris?

ÅSA LARSSON, Jack WERNER · 16 Jan 2015
Uppdaterad 19 Jan 2015
Händelsen ska ha utspelat sig i Nordstan i centrala Göteborg i lördags.

Händelsen ska ha utspelat sig i Nordstan i centrala Göteborg i lördags. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT


klar

Artikellänk är kopierad

Den shiamuslimska gruppen bjöd in till samtal och tog avstånd från extremism. Här en plats där förbipasserande kunde tända ett ljus för offren för terrorattacken mot satirtidningen Charlie Hebdo.
Den shiamuslimska gruppen bjöd in till samtal och tog avstånd från extremism. Här en plats där förbipasserande kunde tända ett ljus för offren för terrorattacken mot satirtidningen Charlie Hebdo.Foto: Privat
Den shiamuslimska gruppen fortsatte sin manifestation inne i Nordstan på grund av det dåliga vädret.
Den shiamuslimska gruppen fortsatte sin manifestation inne i Nordstan på grund av det dåliga vädret.Foto: Privat
Jaafar Al-Jabiri, C-politiker i Kalmar och en av arrangörerna till eventet med den shiamuslimska gruppen. Samma event hölls även i Växjö, där Jaafar befann sig, och dagen därpå i Malmö.
Jaafar Al-Jabiri, C-politiker i Kalmar och en av arrangörerna till eventet med den shiamuslimska gruppen. Samma event hölls även i Växjö, där Jaafar befann sig, och dagen därpå i Malmö.Foto: Privat

En Facebook-status som beskriver hur ”islamska missionärer” delat ut tårta för att fira terrordådet i Paris har fått stor spridning på sociala medier. Händelsen ska ha inträffat köpcentret Nordstan i centrala Göteborg i lördags.

Författaren till Facebook-inlägget hade inte själv varit på plats men hänvisade till en källa, och enligt denna källa så tog förbipasserande emot godsakerna utan att veta att den riktiga anledningen till firandet var ett lyckat attentat mot Charlie Hebdo i Paris.

Stämmer detta? Det här är vad Viralgranskaren vet.

Det har funnits fler än en muslimsk gruppering i Nordstan i lördags och minst en av grupperna har delat ut tårta till förbipasserande. 

Källan till det spridda Facebook-inlägget berättar för Metro att det rör sig om en grupp sunnimuslimska kvinnor och män i 20-30-årsåldern. De ska, enligt källan, stå i Nordstan varje helg och prata med förbipasserande om islam. Den här dagen ska de, enligt källan, ha delat ut tårta och godis till folk, men sinsemellan pratat på arabiska och glatts åt terrordådet i Paris. 

När Metro har försökt hitta tårtutdelande muslimska grupper som var på plats i lördags så hittade vi med en gång en grupp shiamuslimska ungdomar som delat ut tårta – men den grupperingen har samtidigt som de delat ut tårta även tagit avstånd från terrordådet.

De säger att de sedan länge planerat att fira profeten Mohammeds födelsedag, som för shiamuslimer infaller i veckan innan. Men när terrordådet mot satirtidningen Charlie Hebdo inträffade så tänkte de om och valde att göra en annan slags manifestation på lördagen den 10 januari.

– Vi bjöd på fika – utländska bakelser, tårta, kaffe – och hade diskussioner och samtal om terrorism och hur viktigt det är att ta avstånd från extremismen och att inte generalisera alla muslimer, sade Jaafar Al-Jabiri, C-politiker i Kalmar och en av arrangörerna.

Gruppen delade ut ljus och hade skyltar med en fransk flagga där det stod: "Je suis Charlie” samt "Tänd ett ljus mot terrorn".

Deras manifestation startade mitt på dagen i Brunnsparken, men fick flytta in i Nordstan efter en halvtimme på grund av det dåliga vädret. Ungdomarna berättar för Metro att de sedan var kvar i Nordstan till omkring klockan 15.

Viralgranskaren publicerade först en artikel där vi utgått från att det bara fanns en grupp på plats, men drog tillbaka artikeln när vi fått prata med Facebook-inläggets författare och dennas källa.

Facebook-inlägget handlar inte om den shiamuslimska gruppen och det menar inte författaren till inlägget heller, utan säger till Metro att det rör sig om en grupp sunnimuslimer.

Vi fortsatte att leta och hittade en grupp sunnimuslimer som missionerar och säger sig ha varit på plats i Nordstan både i lördags och i söndags.

"Vi är den gruppen som brukar stå i stan varje lördag och söndag i snart fyra år. Folk känner till oss som de unga männen som står i Nordstan", skriver en representant för gruppen till Metro.

På deras Facebook-sida ligger det filmer och bilder från ett flertal tillfällen då de varit ute på stan och missionerat det senaste året.

Gruppens representant säger att de i lördags var på plats i Nordstan mellan klockan 14.30 och 17.30 och att de var sju killar. De säger att de delade ut broschyrer om islam på samma sätt som de gör varje helg och de hade inget bord, inga godsaker och ingen tårta. Representanten säger även att de inte pratat om terrordådet i Paris.

"Den falska myten om oss är baserade på hat och det har inget med oss att göra", kommenterar han.

Den anonyma källans beskrivning och vad den här gruppen berättar om sig själva skiljer sig alltså åt. Dels så är könsfördelningen olika – enligt den ena utsagan är det tjejer och killar blandat och i den andra utsagan är det bara killar. Sen skiljer sig även uppgifterna åt om huruvida gruppen hade ett bord med tårta och kakor.

Så vad är det som gäller? Författaren till inlägget säger på sin Facebook-sida sig ha ytterligare ett vittne till händelsen, och även den sunnimuslimska gruppen säger sig ha vittnen till allt de säger. Ord står mot ord. 

Vi har försökt att hitta någon annan som sett den här gruppen och sett om de hade med sig tårta och bord, men det har inte lyckats.

Metro har ringt till butiker som ligger i närheten av den utpekade platsen i Nordstan och frågat om någon som jobbat i helgen sett någon dela ut tårta, men ingen har sett något. 

Ulrika Carlsson, marknadsdirektör på Nordstan, kände inte till att det skett någon manifestation i Nordstan, men uteslöt inte att det ändå kunde ha skett.

Enligt polisen i Göteborg finns det bara ett tillstånd för allmän samling och det är utfärdat för den shiamuslimska gruppen i Brunnsparken. Vi frågar Tomas Tengskog, chef för polisen i City, om det krävs tillstånd för att ha ett bord och dela ut tårta och han svarar ja. 

Den sunnimuslimska gruppens senaste film på Facebook är från deras missionerande i Nordstan i söndags. På den filmen delar man ut pamfletter och pratar med förbipasserande människor, men har inget bord. De har inte publicerat några filmer eller bilder från i lördags.

Fanns det en tredje grupp på plats som vi inte hittat? Det vet vi inte.

Om du har varit på plats eller vet någonting mer om händelsen så är du välkommen att höra av dig till Viralgranskaren.

Uppdatering

Inläggets författare skriver senare på sin Facebook-sida att det rör sig om den sunnimuslimska gruppen som Metro talat med. Det innebär att detaljerna kring händelsen plötsligt blir vagare.

En person kommenterar: "Men de delade inte ut tårta."

Då svarar författaren: "Jag vet inte riktigt om tårtan är det viktigaste här (namn)? Du kanske är tårtälskare? Själv är jag mest upprörd över att de firade attentatet mot Charlie Hebdo och hyllade attentatsmännen som nu enligt dom är i paradiset.” 

Metro har sökt Facebook-inläggets författare utan att få kontakt.

klar

Artikellänk är kopierad

ÅSA LARSSON, Jack WERNER
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro