ANNONS

Delning av pedofilinlägg kan vara förtal

Clarence Frenker · 30 Apr 2014
Uppdaterad 27 Maj 2014

Nackskott, korsfästning och tortyr. Den senaste veckan har ett inlägg cirkulerat på Facebook där den misstänkte dagispedofilen i Högsby hängs ut. Men tänkt dig för innan du ansluter dig till den digitala kölhalningen. Den som trycker på dela-knappen gör sig inte bara skyldig något moraliskt tvivelaktigt, utan kanske också till förtal, enligt juridiska experter.

klar

Artikellänk är kopierad

Inlägget där 21-åringen hängs ut med namn, personnummer och adress har delats över tusen gånger och fått över 300 kommentarer. Den som delar kan göra sig skyldig till brott.
Inlägget där 21-åringen hängs ut med namn, personnummer och adress har delats över tusen gånger och fått över 300 kommentarer. Den som delar kan göra sig skyldig till brott.Foto: Facebook

Om ett inlägg dykt upp i ditt Facebookflöde där den misstänkte dagispedofilen i Högsby hängs ut med namn, adress och personnummer är du inte ensam.

Den senaste veckan har posten, som legat ute sedan den 23 april, delats över tusen gånger och genererat en blodtörstande hatstorm i kommentarsfälten.

”Nackskott”, ”avrättning” och ”korsfästning” är återkommande ordval och flera av dem som kommenterat skriver också att de kan ta på sig ”uppgiften”.

Rätt, tycker många. Och kanske även du.

Men den som lockas av att ansluta till den digitala kölhalningen eller trycka på dela-knappen bör kanske tänka ett extra varv.

Vid en genomgång hittar Metro ett tiotal kommentarer som skulle kunna bli föremål för rättslig prövning.

– Vissa av de här kommentarerna kan vara brottsliga och dessutom leda till skadestånd. Man måste skilja på sådant som är en direkt uppmaning till brott eller ett direkt hot och sådant som kanske mer är en allmän reflektion eller innehåller ett starkt symbolspråk, säger Metros rättslige expert Stefan Wahlberg.

– Att sprida sådant här till en vidare krets kan dessutom vara förtal och detta bör även den som delar en sådan här länk vara medveten om, säger han.

Pedofilskandalen är en av de värsta i modern tid i Sverige och 21-åringen, som sitter häktad, har själv erkänt gärningarna.

Fallet har inte bara resulterat i en hotbild mot 21-åringen själv, utan även hans familj.

Att känslor rörs upp är inte konstigt, enligt juridikprofessor Mårten Schultz.

Han konstaterar att det aktuella inlägget inte bara kan bryta mot personuppgiftslagen, PUL, utan att det även kan röra sig om flera andra brott som olaga hot och vissa fall av anstiftan till exempelvis misshandel samt förtal.

Även han slår fast att den senare rubriceringen också omfattar de som delar uppgifterna vidare.

–  Är det förtal kan det vara förtal att även sprida det vidare, säger han.

Enligt Mårten Schultz är dock sannolikheten att det skulle leda till ett åtal relativt liten:

–  Åtalsreglerna är skrivna så att man bara ska åtala under väldigt speciella omständigheter, vilket leder till att väldigt få fall åtalas.

Mårten Schultz är även grundare av Juridikinstitutet som specialiserat sig på regler och lagstiftning kring förtal och andra brott på internet.

Det stora frågetecknet är, enligt honom, hur inlägget kunnat ligga uppe i en vecka.

– Det som egentligen är det mest intressanta är inte den rättsliga värderingen utan Facebooks agerande och ansvar, och brist på det, säger han, och fortsätter:

– Det kan vara farligt för den som misstänks och nu har erkänt, och det kan också i förlängningen vara farligt för hans familj. För egen del tycker jag det är väldigt viktigt att Facebook tar ett ansvar när de får uppmärksamheten när det uppstår sådana här mobbar och att de snabbt plockar ned dem. Det tycker jag de har en moralisk skyldighet att göra, säger han.

Metro har utan framgång sökt Facebook för en kommentar.

klar

Artikellänk är kopierad

Clarence Frenker
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro