ANNONS

Den polska havsmannen” är egentligen en viral pr-kupp

Hugo Ewald · 1 Okt 2015
Uppdaterad 1 Okt 2015

Foto: Skärmdump/Youtube


Under de senaste dagarna har flera internationella och svenska medier spridit en video som påstås visa en havsman” som lyfts upp ur en polsk sjö. Men Viralgranskaren kan nu avslöja att videon egentligen är en marknadsföringskampanj för en festival i Warszawa.

klar

Artikellänk är kopierad

”Mystisk varelse hittad vid sjö i Polen Alla undrar: Vad är det?”. Så lyder rubriken till en video som nyligen publicerades av Expressen tv. Videon har tidigare publicerats avMirror, The Sun, Unilad, The Inquisitr, DailyStaroch Metro.co.uk. I videon syns vitklädda personer lyfta upp en kropp ur vattnet, en kropp som sedan visar sig ha en fisksvans. Videon publicerades ursprungligen på Youtube av ett polskt konto som i inlägget länkade till en webbsida. På Youtube har videon vid skrivande stund drygt 870 000 visningar.► LÄS MER: Nej, den här bilden visar inte flyktingar under andra världskriget Går man in på webbsidan finner ser man att den tillhör den polska festivalen NowiWarszawiacy, ”Nya Warszawa”. På webbsidan beskrivs hur festivalens syfte är att ta reda på vad som egentligen utgör stadens identitet under 2010-talet. När Viralgranskaren kontaktar Karolina Szymańska, som är pr-ansvarig för festivalen, kan hon bekräfta att videon är deras och att det rör sig om en marknadsföringskampanj. – Jag kan bekräfta allt, säger hon till Viralgranskaren. Samma sak bekräftas även av Warszawas museum som är en av arrangörerna till festivalen. Uppdatering: sedan Viralgranskaren avslöjade att klippet var en pr-kupp har Expressen ändrat beskrivningen av sin video. Så här såg sidan ursprungligen ut.► LÄS MER: Nej, muslimer kräver inte att Tyskland ska stoppa Oktoberfest

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro