ANNONS

"Den vänstrande tvillingsystern" tillagd i efterhand

Åsa Larsson · 5 Jan 2015
Uppdaterad 5 Jan 2015

klar

Artikellänk är kopierad

Hon kom på sin man att vänstra – med hennes tvillingsyster! Sen slängde den försmådda kvinnan ut det otrogna paret nakna ur bilen som de haft sex i och körde iväg. Rätt åt dem, tyckte många – men är det sant? När vi kollar närmare på den här hämndhistorien från Kina är det mycket som inte stämmer. 

Nyheten publicerades i brittiska Metro 16 december med pixlade bilder av en naken man och kvinna på en parkering.

"Ting Su, 29, upptäckte att hennes man var otrogen med hennes tvillingsyster och följde efter dem till ett shoppingcentrum genom att spåra mobilen", skriver tidningen.

Paret slängdes ut "utan en tråd på kroppen" och ett vittne berättar att det såg lustigt ut och att många tog upp sina mobilkameror när mannen förgäves bankade på bilrutan.

Det finns flera varningstecken i texten – för det första står det inte när otrohetsdramat ska ha skett och för det andra står det inte var någonstans. Det hindrade dock inte andra tidningar och sajter från att reproducera historien, bland annat brittiska Mirror och amerikanska Huffington post.

I artiklarna som följer finns platsen utskriven – Suzhou, grannstad med Shanghai. På andra håll rapporteras att parkeringsplatsen ska ha varit utanför shoppingscentret Emerald city.

Men var kommer uppgifterna ifrån? När vi började kolla upp det så var en av ledtrådarna bilderna, som det står Europics på.

Till bilderna av det nakna paret får man inne på bildbyråns sajt en bildtext som är en lång artikel om otrohetsdramat, även den utan tidpunkt, utskrivna källor eller namn på artikelförfattaren. Däremot hänvisas till "lokala medier" när man skriver  att frun nu ska ha ansökt om skilsmässa.

​Vi hör av oss till Europics och frågar om vi kan få hjälp med en källa i Kina eller svar på var de fått sina uppgifter ifrån. Chefen på Europics, Kathryn Quinn​, svarar att historien var väldigt omskriven i Kina och att bildbyrån har ett kontor i landet som plockade upp och skrev om den.

Hon kan däremot inte lämna någon länk till någon lokal tidning som skrivit om den, lovar att återkomma, men gör inte det. På kinesiska finns många återgivningar av otrohetsdramat men där ser den mest ut att vara en historia som plockats upp från Sina Weibo, kinesiska motsvarigheten till Twitter.

Är den "väldigt omskriven" i kinesiska medier? Viralgranskaren frågar amerikanska radion NPR:s Shanghai-korrespondent Frank Langfitt om historien verkar stämma.

"Gå inte nära den", svarar han och fortsätter:  "Inga lokala tidningar rapporterade den. Den kan vara sann, men det finns inget sätt att verifiera det."

Vi försöker ändå och mejlar shoppingcentret Emerald city, där det påstådda dramat ska ha skett.

​"Vi är inte säkra på om detta var en bluff eller en verklig händelse", svarar San Budi, tillförordnade general manager på Emerald city.

"En sak vi är säkra på är att bilderna av mannen är tagna i närheten av vårt shoppingcenter, men fotot på kvinnan är taget någon annanstans."

Enligt San Budi har historien dykt upp på tv i Kina, men säger att "ingen kan bekräfta historien".

När vi dubbelkollar så verkar mycket riktigt bildserien vara tagen på två olika platser och i skärmdumpen av den "tweet" som verkar vara ursprunget till hela historien så syns bara de fyra bilderna på den nakne mannen som försöker ta sig in i en bil. Bilden på den nakna kvinnan som står och håller sig för ansiktet verkar ha lagts till i efterhand.

Vad står det i "tweeten" då? Jo, till de fyra bilderna av den nakne mannen står det att "twittraren" passerat Lubao​-torget (Emerald square) och bevittnat hur en man blev utdragen ur sin bil och fick springa naken på gatan och tigga och be sin fru om att få kliva in i bilen igen. "Det är  denna scen som visas på bilden/bilderna​", skriver han.

Det står överhuvudtaget ingenting om att kvinnan han var otrogen med skulle vara fruns tvillingsyster.

Andra kinesiska återgivningar av tweeten ​​– exempelvis den som laddat upp den spridda bilden, alltså skärmdumpen, av original-inlägget – broderar ut historien lite.

"Mannen ämnade​ ursprungligen​ parkera bilen i ett underjordiskt parkeringshus , men det föreföll sig istället så att de hade bilsex i fullt dagsljus. De hade då inte väntat sig att mannens fru skulle få syn på hemmets bil och bestämt ta fram nyckeln och dra ut mannen ur bilen."

Här är källan en kompis på nätet och tidpunkten är "förra helgen".

Viralgranskaren har försökt få kontakt med mannen som ursprungligen postade historien och bilderna.

Slutsatsen är att bilderna av mannen kan antas föreställa en utkastad vänstrande make, men att vi inte kan veta det säkert eftersom källan är ett ögonvittne som eventuellt gissar sig till bakgrunden till vad han ser framför sig.

Dessutom har bilden på "tvillingsystern" lagts till i efterhand, något som lägger sordin på den tvärsäkra beskrivningen av vad som hände som kom att sprida sig i engelsktalande länder. I Sverige återgavs nyheten bland annat på Expressens sajt Omtalat och Allers sajt Hänt.

Den senare skriver: "Den här historien låter nästan för bra för att vara sann, men å andra sidan är den så smaskig att vi känner oss tvungna att återberätta den."

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro