ANNONS

Den vita skåpbilen åker igen!

Jack Werner · 18 Jul 2014
Uppdaterad 18 Jul 2014
Denna vita skåpbil är inte den som cirkulerat i Älvsbyn, utan en från en tidigare varning.

Denna vita skåpbil är inte den som cirkulerat i Älvsbyn, utan en från en tidigare varning. Foto: Skärmdump Facebook


I Älvsbyn i Norrbotten sägs en vit skåpbil av märket Transporter åka runt med inbrottstjuvar. Men tidningen NSD har hittat ägaren till skåpbilen – en firma som röjer kraftledningar åt Vattenfall. Och de gillar inte uppmärksamheten.

klar

Artikellänk är kopierad

I Älvsbyn i Norrbotten tycks många just nu hålla ett misstänksamt öga på vägarna. På Facebook har rykten spritts om en vit skåpbil av märket Transporter, som kopplas ihop med inbrott begångna i området. Det uppger NSD.

Enligt varningen ska skåpbilen rymma personer som inte pratar svenska, och som låtsas vara dåliga på engelska. Men efter att ha varit i kontakt med företaget som äger skåpbilen, entreprenadfirman SWAB, kan tidningen rapportera att varningarna inte grundar sig i sanningen.

Till NSD säger Lasse Staffansson, arbetsledare på SWAP, att de tänker polisanmäla ryktesspridningen.

– De som sprider det här på Facebook kommer att få stå till svars för det. Det är helt lösa rykten och det kommer att polisanmälas imorgon, säger Lasse Staffansson till NSD.

Viralgranskaren har tidigare skrivit mycket om mytbildningen kring de vita skåpbilarna, och ryktena som påstår att de ska innehålla alla möjliga sorters illgärningsmän.  I april skrev folklivsforskaren Bengt af Klintberg om ryktena för Viralgranskaren, och då spårade han ryktet till sin källa:

”Ryktet är inte äldre än cirka tio år, och det kan härledas till det sena 1900-talets mest fruktansvärda fall av barnarov: Marc Dutroux avskyvärda dåd mot sex flickor i Belgien”, skrev af Klintberg.

LÄS MER:  Bengt af Klintberg: "Seriemördare gav upphov till skåpbilsmyt"

Samtidigt som ryktet om Transportern i Älvsbyn cirkulerat har en postning från 2013 – avbildad ovan – kommit igång igen och fått ny spridning. Den varningen har fått över 50 000 delningar, men bilden i varningen har cirkulerat världen över i åratal och är alltså inte aktuell för Sverige. 

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro