ANNONS

Det finns inga belägg för hittade vapen på ett jämtländskt asylboende

Hugo Ewald · 5 Nov 2015
Uppdaterad 5 Nov 2015

Foto: Skärmdump/Metro


Under tisdagen publicerade den främlingsfientliga bloggen Avpixlat ett inlägg som påstod att en vapengömma hittats på ett asylboende i Jämtland. Men det finns inga konkreta belägg för att så skulle vara fallet.

klar

Artikellänk är kopierad

"Vid ett asylboende i Krokom i Jämtland påträffades i förra veckan en vapengömma inne i fastighetens värmerum. Enligt säkra källor som Avpixlat varit kontakt med har både polis och Säpo varit kontaktade och beslagtagit vapnen, men inte sagt något till medier eller de boende om saken." Så inleds ett inlägg på den främlingsfientliga bloggen Avpixlat som publicerades under tisdagen och i skrivande stund fått över 8 000 interaktioner på Facebook.

I inlägget påstår sajten att ett lokalt energibolag skulle ha hittat vapnen under en inspektion, att Säpo kontaktats och att det "troligen" är de asylsökande som gömt vapnen.► LÄS MER: Nej, den här bilden visar inte en spottande flykting i Sverige

Men när Östersundsposten (ÖP) kontaktar Jämtlandspolisen, Säpo och energibolaget Jämtkraft har ingen hört talas om några vapen som skulle ha hittats. Säpo menar enligt ÖP att de inte har någon information om någon vapengömma och att det i så fall skulle varit den regionala polisen som först skulle hantera det i så fall. Men när Jämtlandspolisen gör slagningar flera månader tillbaka i registren hittar de ingen anmälan om någon vapengömma.

När ÖP kontaktar skribenten som först publicerat artikeln på Avpixlat säger han att han fått informationen av "en källa via en annan källa" och att det "naturligtvis kan vara en lögn". Bilden i artikeln föreställer dessutom en privatpersons gård. Personen har kontaktat Viralgranskaren och berättat att han inte vill ha något med Avpixlat att göra, och att han nu polisanmält sajten. Gården är inte, och har aldrig varit, ett asylboende.

När den här artikeln skrivs ligger fortfarande texten på Avpixlats startsida utan någon information om att den regionala polisen och Säpo båda dementerat uppgifterna. Tills att information som bekräftar att några vapen skulle ha hittats anser Viralgranskaren att påståendet är falskt.

► LÄS MER: Nej, de här männen är inte IS-terrorister på rymmen i Sverige

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro