ANNONS

Det här är Bashar al-Assads döde bror och inte en flykting i Sverige

Hugo Ewald · 10 Feb 2016
Uppdaterad 10 Feb 2016

Foto: Skärmdump/Politikfakta


På sociala medier sprids nu påståenden om att en syrisk flykting i Sverige egentligen skulle vara en syrisk militärkapten. Men bilden som används som bevis föreställer den syriska diktatorn Bashar al-Assads nu bortgångne bror Bassel och det finns inga som helst belägg för påståendena som sprids.

klar

Artikellänk är kopierad

"Är det samma person..? Om inte. Har de barnsoldater i Syrien?", så lyder ett inlägg på den svenska Facebooksidan Politikfakta. På bilden syns en syrisk flykting som medverkade i SVT i ett inslag om flyktingar som anlänt och nu studerar svenska. I samma bild syns även en bild på vad som påstås vara en syrisk militärkapten.► LÄS MER: Nej, Sollefteå ger inte muslimer gratis krypskytteträning

Militären på bilden påstås i inlägget vara samma person som pojken i SVT:s inslag. Ett sådant påstående, att den syriske flyktingen egentligen skulle vara en militär som låtsas vara ett barn, spreds även av den högerextrema bloggen Exponerat. Exponerat har dock i skrivande stund tagit bort sitt inlägg. Problemet med dessa påståenden är att de är helt felaktiga. " Militärkaptenen " på bilden är nämligen Bassel al-Assad , bror till den syriska dikatorn Bashar al-Assad . Det är enkelt att kolla upp och står tydligt på bland annat den qatariska  tidningen al-Sharq och den amerikanska politikbloggen Suffragiosom den tidigare Metro-medarbetaren Jack Werner också skrivit om.

Att Bassel al-Assad skulle tagit sig till Sverige är i sak otroligt, särskilt eftersom han dog i en bilkrasch 1994. Han skulle idag, om han hade levt, dessutom varit 53 år gammal. 

Det stämmer visserligen att det finns en person med samma namn som pojken i SVT:s inslag som haft en bild på Bassel al-Assad som profilbild på Facebook. Men det finns inga som helst belägg för att det skulle vara samma person som i SVT:s klipp, och en enkel koll på personens Facebooksida visar att personen inte på något sätt ser ut som Bassel al-Assad.

När Viralgranskaren når personen som hängts ut av Politikfakta berättar han att han är ledsen över det som har hänt, och att han inte alls har någonting med al-Assad att göra. Han berättar att han är född 1997 i Syrien och kommit hit med sin kristna familj. Att han är född 1997 bekräftar han genom sitt pass. – ► LÄS MER: Taharrush inte en "våldtäktslek som kommit till Europa"Jag är ledsen om människor kommer hit och ljuger om sin ålder. Jag är inte en av dem. Jag är här med min familj för att skapa en ny framtid, då vårt hemland förstörs av krig, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro