ANNONS

Det här är de falska bilderna som spreds i samband med Berlin-attacken

Hugo Ewald · 20 Dec 2016
Uppdaterad 30 Jan 2017
Flera falska påståenden har spridits i samband med dådet.

Flera falska påståenden har spridits i samband med dådet. Foto: Metro


Under måndagen dog minst 12 personer och 48 skadades efter att en lastbil körde in i en folksamling på en julmarknad i centrala Berlin. Flera falska påståenden har spridits i samband med dådet. Det här är de du inte ska sprida.

klar

Artikellänk är kopierad

Under måndagskvällen körde en lastbil in i en julmarknad i centrala Berlin. Enligt tysk polis ska i skrivande stund minst 12 personer ha omkommit och 48 personer skadats. Enligt tysk polis ska det röra sig om en medveten attack. En person har gripits och en person dog inuti lastbilen i samband med kraschen.

I samband med attacken spreds flera falska påståenden om påstådda gärningsmän. Här är några av personerna som hängts ut som gärningsmän, men som inte har något med attacken att göra.

Foto: Skärmdump

Den här rapparen har ingenting med attacken att göra

”Det här är de första bilderna på den kurdiske gärningsmannen Tarkan K. som publicerats. Han berättade om attacken i en livestream.”

Så löd texten i en tweet som lades upp av en tysk twitteranvändare. Men bilden på den påstådda gärningsmannen har ingenting med attacken att göra. Det rör sig nämligen om en Berlin-baserad rappare som går under namnet M0K.

Den här Youtubern har heller ingenting med attacken att göra

Under måndagen spreds dessutom flera påståenden om att mannen på bilden ovan skulle ha någonting med attacken att göra. Mannen på bilden har heller dock ingenting med attacken att göra, utan är en tysk Youtuber. Både bilder från hans Youtube-konto och från hans Instagram användes för att koppla honom till attacken, någonting tyska Buzzfeed tidigare skrivit om. Varför just Drache, som youtubern kallar sig, användes är oklart.

Nej, den här komikern har heller ingenting med attacken att göra

I samband med attacken spreds också påståenden om att attacken skulle genomförts av en nazist under namnet ”Samuel Hyde”. Även detta är falskt. Personen på bilden heter visserligen Samuel Hyde, men han är en amerikansk komiker som inte har någonting med terrorism att göra.

Det har nästan blivit ett stående skämt att peka ut ”Sam Hyde” som gärningsman när terrordåd äger rum. Som Metro tidigare berättat om har Hyde pekats ut som gärningsman både i samband med skotten i San Bernardino i december 2015.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro