ANNONS

Det omtalade "Barcelonaavtalet" – ministern bakom underskriften talar ut

Johan Wikén · 3 Sep 2018
Uppdaterad 3 Sep 2018
För Sveriges del var det den dåvarande utrikesministern Lena Hjelm-Wallén, S, som undertecknade Barcelonadeklarationen.

För Sveriges del var det den dåvarande utrikesministern Lena Hjelm-Wallén, S, som undertecknade Barcelonadeklarationen. Foto: Google Earth/EU:s webbplats


Vad är Barcelonaavtalet? En fråga vi på Viralgranskaren har fått många gånger på grund av en välspridd bloggtext. Här gör vi ett försök att reda ut den inte helt okomplicerade frågan. Bland annat genom att prata med den svenska minister som skrev under deklarationen 1995.

klar

Artikellänk är kopierad

Barcelonadeklarationen, eller Barcelonaavtalet som det kallas av vissa, har gett upphov till många frågor till oss på Viralgranskaren.

Anledningen är att det cirkulerar flera inlägg och texter om ”Barcelonaavtalet” där det beskrivs som ett bevis för en påstådd islamisering av Europa. En utveckling som de styrande försöker dölja för befolkningen, enligt anhängarna till konspirationsteorin.

Den kanske mest spridda texten om ämnet publicerades i augusti 2017 på bloggen ”Rosa Traktorn”. Det är också den texten som Viralgranskaren har fått flest frågor om. Rubriken till blogginlägget lyder:

”Har du någonsin undrat varför EU har öppnat sina yttre gränser vidöppna så att horder av muslimska flyktingar kan flöda fritt över våra gränser?”

LÄS MER
3 falska påståenden om valrörelsen 2018

Textförfattaren menar att det är Barcelonadeklarationen från 1995 som är grunden till detta och att ”journalister i massmedia har till uppgift att vilseleda befolkningen i fråga om massinvandringen och islamiseringen”.

I stora drag påstår textförfattaren att konspirationen sträcker sig tillbaka till 1970-talet när ”de oljeproducerande arabländerna” insåg att de kunde använda ”olja som ett medel för tvång”. De ska då ha ställt krav på länder i Europa, bland annat om att ”öppna upp för invandring från muslimska världen” och att ”lätta spridningen av islam i Europa”.

Något som till slut landade i Barcelonadeklarationen, enligt bloggtextförfattaren.

Men teorin om att deklarationen skulle ha bidragit till en ökad ”invandring från muslimska världen” sågas av de experter Viralgranskaren har pratat med.

Vad är Barcelonadeklarationen?

Deklarationen undertecknades under en konferens i Barcelona den 27-28 november 1995. De som undertecknade var representanter för de dåvarande EU-länderna samt ett antal stater runt Medelhavet i Afrika, Mellanöstern och Sydeuropa.

Gruppbild i samband med Barcelonakonferensen 1995. Foto: EU
Gruppbild i samband med Barcelonakonferensen 1995. Foto: EU

Barcelonadeklarationen bygger på tre huvudområden:

1. Politiskt samarbete med fokus på fred och säkerhet.2. Ekonomiskt och finansiellt partnerskap med syfte att uppnå ett ökat välstånd.3. Partnerskap i sociala, kulturella och humanitära frågor med syfte att öka förståelsen mellan olika kulturer.

I stora drag kan man säga att syftet med deklarationen och den efterföljande processen var att stärka det politiska, ekonomiska och sociala samarbetet mellan de deltagande staterna för att på så sätt uppnå fred, stabilitet och säkerhet. Det förklarar Ann-Kristin Jonasson, universitetslektor på statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet, som har forskat om EU:s demokratifrämjande i Medelhavsområdet.

Teorin om att Barcelonaprocessen skulle vara en täckmantel för att öppna upp för invandring till Sverige och Europa ger hon inte mycket för.

– Syftet var ju precis tvärtom, att öka den socioekonomiska och den demokratiska utvecklingen i de här länderna så att människor inte skulle behöva fly, säger Ann-Kristin Jonasson.

– Sedan gick det ju inte så bra i praktiken.

Barcelonaprocessen blev nämligen starkt ifrågasatt från många håll. Synliga framsteg och resultat saknades trots mängder av konferenser och diskussioner. Processen kritiserades bland annat för att ha en alltför bred inriktning.

– Idén grundades ju på att alla skulle vara överens. Det var där det fallerade, de kom ju aldrig överens. Det var därför man senare gick vidare bilateralt för att det var lättare än att alla skulle vara överens om allting hela tiden, säger Ann-Kristin Jonasson.

2008 ersattes Barcelonaprocessen av Medelhavsunionen efter att frågan drivits av Frankrikes dåvarande president Nicolas Sarkozy. I dag består unionen av totalt 43 stater i Europa och runt Medelhavet. På unionens sajt står det att syftet är att ”främja regionalt samarbetet, dialog och genomförandet av projekt och initiativ som får konkreta effekter för medborgarna”.

Men även här har genomgripande resultat uteblivit, enligt Ann-Kristin Jonasson.

Medlemmar i Medelhavsunionen. Blå: EU-länder. Brun: andra medlemmar. Grön: avstängd medlem. Röd: observatörsstatus. Foto: Wikimedia commons
Medlemmar i Medelhavsunionen. Blå: EU-länder. Brun: andra medlemmar. Grön: avstängd medlem. Röd: observatörsstatus. Foto: Wikimedia commons

Ministern bakom underskriften

För Sveriges del var det den dåvarande utrikesministern och vice statsministern Lena Hjelm-Wallén, S, som deltog vid Barcelonakonferensen och skrev under deklarationen.

Viralgranskaren ställde henne mot väggen.

Fanns det en konspiration bakom Barcelonadeklarationen?

– Nej, definitivt inte. Det faller på sin egen orimlighet. Det var bara ett uttryck för normalt samarbete mellan länder, säger Lena Hjelm-Wallén som i dag är 75 år.

Vad var syftet med deklarationen?

– Eftersom det heter deklaration handlar det ju om målsättningar och önskemål om var man vill komma, det finns ingenting som är måsten. Det man ville uppnå var samarbete mellan EU och länderna runt Medelhavet för att uppnå fred och stabilitet. Medlen var ju exempelvis handel, kultursamarbete, att bekämpa organiserad brottslighet och att arbeta med ekonomisk och social utveckling söder om Medelhavet.

Stämmer det att medier tvingades mörka samarbetet?

– Det är ofta en del i konspirationsteorier att man hävdar att det mörkas och att det fria ordet inskränks. Men när så här många ministrar träffas öppet och deklarationen har funnits tillgänglig för alla som vill under alla dessa år känns det obegripligt att det skulle vara något som ens skulle kunna hållas hemligt.

Som utrikesminister blir det många namnteckningar. Bilden är från 1997 när Lena Hjelm-Wallén undertecknade Amsterdamfördraget. Foto: TT/Erik Luntang
Som utrikesminister blir det många namnteckningar. Bilden är från 1997 när Lena Hjelm-Wallén undertecknade Amsterdamfördraget. Foto: TT/Erik Luntang

Tror du att Barcelonadeklarationen på något sätt har bidragit till ökad migration?

– Jag har svårt att se att deklarationen eller följderna av den skulle ha haft någon sådan påverkan. Skulle det ha haft någon effekt borde det ha varit att migrationen hölls tillbaka. För hela utgångspunkten var att förbättra den ekonomiska och sociala situationen för människor söder om Medelhavet, något som undanröjer orsaker till migration.

Varför tror du att bloggtexten har fått sådan spridning?

– En del människor är väldigt negativa till rörlighet över gränserna och vill gärna ge någon skulden för detta. De bortser från att det är den eländiga verkligheten i många länder som tvingar människor till flykt.

Det senaste året har Lena Hjelm-Wallén fått ett par samtal och något mejl med frågor om vad som hände i Barcelona 1995. Hon förstod därför att det spreds påståenden om deklarationen.

– Men jag har inte riktigt tagit det på allvar, det kändes så otroligt främmande. Det är ett idiotiskt villospår, säger hon och fortsätter:

– När jag tittade på deklarationens underskrifter blev jag lite full i skratt. Det är politiker av olika partifärg, många kristdemokrater bland annat, det är både Yassir Arafat och Israels dåvarande utrikesminister Ehud Barak. Att de tillsammans skulle ingå i någon konspiration om att islamisera Europa? Det faller på sin egen orimlighet.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro