ANNONS

Dikten är jättefin – men det var inte Tage som skrev den

Jack Werner · 22 Sep 2014
Uppdaterad 22 Sep 2014
Facebookinlägget, samt Bosse Parnevik på Idrottsgalan 2008.

Facebookinlägget, samt Bosse Parnevik på Idrottsgalan 2008. Foto: Skärmdump Facebook/Fredrik Sandberg SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Det är få som nästan alla svenskar kan enas om var en snäll och bra person, på samma sätt som vi kan det om Tage Danielsson. Kanske är det därför en dikt som handlar om de som kommer som flyktingar, invandrare eller besökare till Sverige har tillskrivits honom.

”En kommer hit för att fly från nöden, en kommer hit för att undgå döden. En kom hit, av terror tvungen, en kom hit för att gifta sig med kungen.”

Så börjar den lilla dikten, som i ett inlägg på Facebook har fått över 15 000 delningar. Men i själva verket var det inte Tage Danielsson som skrev dikten, utan en annan folkkär svensk: Bosse Parnevik.

– Det är konstigt, för jag har gjort den i teve och på scen hundratals gånger, kring 1993-94. Jag skrev den samtidigt som Lasermannen höll på 1992, då Österåkers kommun skulle ha en manifestation där de bad mig hålla tal. Men istället för att skriva ett tal skrev jag den där dikten, säger Parnevik till Viralgranskaren.

Vad tänker du om att folk tror att det är Tage Danielsson som skrivit den?

– Ja, den är väl tydligen så bra, säger Parnevik och skrattar.

Diktens spridning har blivit så stor att han lagt upp information om den på sin hemsida, där han skriver att han vill ”försöka rätta till allt ’facebooks-tok’ om vem som skrivit dikten”. Men delvis kan han förstå förvirringen.

– Det är klart man tänker på Tage om man ser något bra rim som handlar om någonting, som tar ställning mot någonting, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro