ANNONS

Dramatisk filmkrasch? Nej, sex år gammal resebolagsreklam

Jack Werner · 22 Maj 2014
Uppdaterad 27 Maj 2014
Dramatisk filmkrasch? Nej, sex år gammal resebolagsreklam

Dramatisk filmkrasch? Nej, sex år gammal resebolagsreklam Foto: Skärmdump Facebook


Filmkraschen i havet på semesterorten fick 74 000 delningar på Facebook. Men det är i själva verket en nedklippt reklamfilm från 2008.

klar

Artikellänk är kopierad

En kvinna i Frankrike delade den femte maj en dramatisk filmsnutt på Facebook. På filmen, som är skakigt inspelad med en handkamera på vad som verkar som en semesterstrand, kommer ett passagerarplan in på låg höjd över stranden. Det åker ett varv över mark och buklandar sedan i havet mitt framför den chockade kameramannen.

En chockerande syn, på det hela taget. Åtminstone enligt andra Facebookanvändare, som delat filmen som galningar sedan den franska privatpersonen publicerade den. Filmen har i skrivande stund nästan 74 000 delningar, och många är svenskar.

”Gick det bra för alla ombord? Otäckt att se”, skriver en svensk kvinna och får medhåll från en man som koncist uttrycker sina känslor inför filmen: ”Herrejävlarsanamma!!!”

Men de behöver inte vara oroliga. Filmen är nämligen en rumphuggen version av en nederländsk reklamfilm för ett resebolag. Reklambyrån bakom heter Youngworks och på sin sajtpresenterar de filmen som sitt verk.

I versionen som den franska kvinnan laddat upp är dock den del av filmen där planets dörrar öppnas, och badklädda semesterfirare hoppar i vattnet till ljudet av partymusik, bortklippt. I samma bortklippta del visas också resebolagets namn och slogan upp.

Reklamfilmen är från 2008, och gjorde enligt Amsterdam Ad Blog succé med över 2,7 miljoner visningar när den lanserades på nätet i Nederländerna. Den har dock fortsatt cirkulera sedan dess, och ibland i just luriga versioner där reklamdelen klippts bort.

Reklambyrån producerade efter att filmen blivit viral en halvt skämtsam "making of"-film, i vilken de mot slutet visar animationen bakom "flygplansolyckan":

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro