ANNONS

Efter 20 år i källkritikens tjänst – nu får hon Det gyllene förstoringsglaset

Anton Gustafsson · 12 Mar 2019
Uppdaterad 12 Mar 2019

"Kolla Källan" har sedan 1999 varit ett ovärdeligt verktyg för lärare som vill undervisa i källkritik. Nu får grundaren Anette Holmqvist priset Det gyllene förstoringsglaset. "Det är väldigt hedrande", säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

För över 20 år sedan anställdes bibliotekarien Anette Holmqvist av Skolverket för att bygga upp en plattform för källkritik. Nu har hon utsetts till en av vinnarna av Det gyllene förstoringsglaset som delas ut av Viralgranskaren och Internetstiftelsen.

– Jag och mina kollegor här på Skolverket är jätteglada. Det känns kul att få ett kvitto på att arbetet med ”Kolla källan” uppskattas, säger Anette Holmqvist.

”Kolla källan” är en webbsida där Skolverket erbjuder material som lärare kan använda när de undervisar elever i källkritik och säker internetanvändning. På ”Kolla källan” kan man bland annat hitta artiklar, checklistor, och filmer på ämnet källkritik.

– Det är information, stöd och inspiration till skolors arbete med källkritik som vi sysslar med. Men det handlar också om hur man använder internet på ett säkert sätt i en värld där man ständigt möts av ny information, säger Anette Holmqvist.

Varför blev du intresserad av källkritik?  

– Jag är skolbibliotekarie från början och är van med att jobba med elever och informationssökning. Med digitaliseringens intåg i samhället har det också blivit en bred och viktig samhällsfråga som är lätt att bli fängslad av, säger Anette Holmqvist.

Anette Holmqvist är en pionjär inom källkritiken. När hon startade ”Kolla källan” för 20 år sedan var hon i princip ensam med att på nationell nivå folkbilda i källkritik.

– Det tog fem-sex år innan någon annan myndighet hängde på och insåg hur viktigt det här är, säger hon.

Varför tror du att ”Kolla källan” har blivit så lyckat? 

– Vi har lättillgängliga texter som inte är speciellt komplicerade att ta till sig och är lätta att applicera på undervisningen. Det har varit viktigt från början att vårt material ska vara tillgängligt för alla då det här är något som alla måste lära sig mer av, säger Anette Holmqvist.

Att Anette Holmqvist är engagerad i källkritik och utbildning är tydligt. Hon anser att källkritik är en av de viktigaste samhällsfrågorna i dagens digitaliserade värld.

– Alla kan publicera sig och vi exponeras med mängder av information och olika budskap. I en sådan värld är det väldigt lätt att bli lurad på nätet. Det är ingen mognadsfråga, alla måste lära sig från grunden, både gammal och ung. Det borde även vara integrerat i alla skolämnen då det finns fejkad information på alla områden, säger hon.

pil
Juryns motivering

”Det gyllene förstoringsglaset tilldelas Skolverkets tjänst Kolla Källan och dess trotjänare Anette Holmqvist som oförtröttligt varit ett stöd för skolans arbete kring att förstå källkritik i en digital kontext. Kolla källan är och har varit en pedagogisk plattform sedan 1999 som genom sina resurser etablerat en vedertagen modell för källkritisk granskning. Genom sitt arbete har Anette och Skolverket skapat verktyg som stöttat skolbibliotekarier, lärare och pedagoger i deras uppdrag att ge elever en gedigen digital kompetens och en metod för att förstå källkritik i en digital vardag.”

pil
Källkritikens dag 2019

Är du lärare och vill anmäla din klass till skolpasset?Läs mer här!

Kvällsprogrammet (öppet för allmänheten) 

Start kl 17.30

• Vilka är det som luras på nätet? Så här ser den svenska fejkarenan ut! Åsa Larsson, medgrundare till Viralgranskaren och författare till Viralgranskarens handbok som kom ut förra året.

• Handfasta tips på hur du själv blir en bättre viralgranskare. Johan Wikén, redaktör och reporter på Viralgranskaren.

• Så här hänger vårt innerliga behov av bra berättelser ihop med spridandet av falska påståenden på nätet. Jack Werner, en av Viralgranskarens grundare som föreläser och skriver böcker om spökhistorier och källkritik på nätet.

• FacebookJohn Severinson från Facebooks Sverige-kontor svarar på frågor på scen om hur Facebook fungerar och jobbar med falska påståenden. Hur funkar det när du får se saker i ditt flöde? Hur jobbar Facebook i just Sverige?

• PrisutdelningVinnarna avDet gyllene förstoringsglasettar emot sitt pris. Bakom priset står Viralgranskaren och Internetstiftelsen. Det delas ut för enastående insatser för källkritiken på nätet.

• Stila med din källkritiska förmågaInternetstiftelsen bjuder in publiken till ett interaktivt quiz för att testa deras källkritiska förmåga. Självklart vinner vinnaren något alldeles extra – publikens pris, som delas ut för första gången!

• Bilden av SverigeDen brittiska journalisten Maddy Savage, franska redaktören Sarah Chabane och professor Christian Christensen pratar om fördomar, romantiserade bilder och falska påståenden som sprids om Sverige utomlands.

klar

Artikellänk är kopierad

Anton Gustafsson
[email protected]
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro