ANNONS

Eiffeltornet släcktes för Stockholm – men det såg inte ut så här

Hugo Ewald · 9 Apr 2017
Uppdaterad 9 Apr 2017
Så här såg det inte ut i fredags.

Så här såg det inte ut i fredags. Foto: Orange


På sociala medier sprids nu bilder som påstås visa hur Eiffeltornet i Paris under fredagen lyste upp i svenska flaggans färger. Det stämmer att Eiffeltornet släcktes under fredagen i sympati med offren av attacken i Stockholm, men bilden som sprids är egentligen från fotbolls-EM 2016, när Eiffeltornet varje dag lystes upp i det lag som för dagen fått mest stöd för sociala medier.

klar

Artikellänk är kopierad

”Alla länder tycker terrorbrott är oförlåtligt medan Sverige tycker vi borde förlåta. Paris har tänt Eiffeltornet med svenska flaggan”, skriver en person på sociala medier i ett inlägg som hundratals gillat.

Bilden visar Eiffeltornet upplyst i svenska flaggans färger, och sprids nu brett på sociala medier. Flera påstår att bilden visar hur Eiffeltornet lysts upp i solidaritet med Stockholm efter terrordådet som ägde rum under fredagen.

Det stämmer att Eiffeltornet släcktes under fredagen för att visa stöd för offren av attacken i Stockholm. ”Jag kommer släcka mina ljus idag vid midnatt, för att visa mitt stöd för offren av attacken i Stockholm”, stod det på Eiffeltornets officiella twitterkonto.

Men Eiffeltornet lyste inte i svenska flaggans färger. Bilden som visar hur Eiffeltornet lyser blått och gult är egentligen från 2016.

Det var i samband med fotbolls-EM i Frankrike som sponsorn Orange varje dag lyste upp Eiffeltornet efter flaggan som tillhörde det lag som fått mest stöd på sociala medier under dagen. Det framgår på Oranges webbsida.

Foto: Orange

Bilden är en skapad för att visa hur det skulle se ut om den lystes upp i Sveriges färger, och Viralgranskaren kan inte bekräfta att Eiffeltornet någon gång faktiskt lystes upp i Sveriges färger.

Det här är inte första gången Eiffeltornet släckts för att uppmärksamma ett terrordåd. Efter Londonattacken i mars skedde samma sak.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro