ANNONS

En rättelse och hur vi hoppas kunna lära oss av den

Jack Werner · 7 Apr 2014
Uppdaterad 27 Maj 2014
En rättelse och hur vi hoppas kunna lära oss av den Skärmdump Metro

En rättelse och hur vi hoppas kunna lära oss av den Skärmdump Metro


Nej, ett gäng Lega Nord-medlemmar misslyckades inte med en översegling med båt. Viralgranskaren tvingas i dag viralgranska Metro, och läxan blir hård.

klar

Artikellänk är kopierad

När en historia är för bra för att vara sann är den förmodligen det. Det är en läxa vi journalister måste lära oss den hårda vägen, om och om igen. Vi på Metro är inget undantag. I dag tvingas Viralgranskaren bita den hand som föder oss – och viralgranska oss själva.

IN ENGLISH: Why newsrooms gobbled up the story about floundering nationalists

Det här med att medlemmar ur det högerpopulistiska italienska partiet Lega Nord skulle ha gett sig ut i en lankig plastbåt för att bevisa att båtflyktningar har det lätt är nämligen inget annat än en satirstory. Vi publicerade det som en nyhet sent på söndagen.

Texten skrevs initialt på den satiriska bloggen Gazetta del Nord, en blogg som uttalat beskriver sig som ”ett socialt experiment”. "Allt innehåll på bloggen, utöver kommentarer från andra, är resultatet av författarens fantasi. Allt som påminner om verkliga människor eller händelser kommer helt och hållet från författarens fantasi, och hans enda syfte är att skriva för skrivandets skull", fastslår de.

Historien publicerades på bloggen så tidigt som den 20 mars, men återgavs i den maltesiska tidningen Malta Independent söndagen den sjätte april. Malta Independent är en etablerad tidning, och i sin artikel framstod det som att Gazetta del Nord – eller ”Lega Nords egen tidning”, som den omnämndes där – bara var en av de italienska medier som hade skrivit om den.

Så var det alltså inte. Lokaltidningen Gazzetta di Modena skrev redan den 23 mars, det vill säga bara tre dagar efter blogginläggets initiala publicering, att det var fejk och citerade en Lega Nord-pressekreterare i Modena som sade sig ”aldrig ha hört talas om” de sju namngivna partimedlemmarna som skulle ha företagit sig den tragikomiska båtresan.

Varför gick vi och flera andra svenska medier på denna nit? Jo, dels för att den var snyggt utförd. De partimedlemmar som skulle ha gett sig ut på båtturen var alla namngivna och tycktes vara omskrivna på nätet redan innan denna historia dök upp. Exakta geografiska samt tidsmässiga angivelser fanns med i storyn. I artikeln på Malta Independent framgick också att de skulle ha omskrivits i stora delar av den italienska pressen, och att Lega Nords egen tidning som sagt bara var en av dessa.

Men skälet till att vi svalde betet var delvis också för att vi inte gjorde det vi kräver av andra: En ordentlig journalistisk utredning av källorna. Hade vi sökt oss fram till originalkällan, vilket vi alltid ska göra, hade vi redan då kunnat fatta misstankar. Hade vi även gjort en bakgrundskoll på namnen på samtliga inblandade så hade förmodligen varningsklockor ringt även där. Det är ett pinsamt misstag och vi beklagar det.

Den läxa vi försöker lära ut är att alltid vara överdrivet misstänksamma, eftersom det alltid finns mer att förlora på att svälja en falsk story än det finns på att lägga en extra minut på kritisk källgranskning. I dag har även vi lärt oss den läxan. Vår förhoppning är att transparens och ärlighet om vad vi kan göra för att undvika detta i framtiden ska kunna reparera det förtroende som nu skadats.

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro