ANNONS

En socialdemokrat nominerade Hitler till fredspriset – men bara som satir

· 25 Feb 2016
Uppdaterad 11 Okt 2019

En bild som delats på sociala medier påstår att socialdemokraterna nominerade Adolf Hitler till Nobels fredspris år 1939. Det stämmer delvis, men sanningen är att det bara var en man som nominerade honom av satirisk kritik.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Skärmdump/Metro
Några av kommentarerna till bilden.
Några av kommentarerna till bilden.

Det var år 1939, året som andra världskriget skulle bryta ut, som riksdagsledamoten och socialdemokraten Erik Brandt nominerade Hitler till fredspriset. Erik, en uttalad antifascist, menade dock inte att nomineringen skulle tas på allvar. Nomineringen var en ”satirisk kritik” kommen av det rådande politiska klimatet i Sverige och faktumet att några socialdemokrater ville nominera Storbritanniens dåvarande premiärminister, Neville Chamberlain, något som Brandt var mycket skeptisk till.

Många uppfattade inte Brandts ironi och nomineringen blev starkt kritiserad. Fem dagar efter att nomineringen lanserats drogs den i januari 1939 därför tillbaka av Erik Brandt själv.

Många av de större svenska medierna har förklaringar på vad som hände år 1939. Dagens Nyheter skrev om händelsen 2012, Svenska Dagbladet senast 2005 och Sveriges Radio förklarade den faktiska händelsen 2004. Det finns också en förklaring till händelsen på Nobelprisets hemsida.

Trots att utredande artiklar och förklaringar finns att tillgå har nu samma information börjat spridas igen i form av en bild på sociala medier.

Efter att en grupp på Facebook lagt ut den omtalade bilden blev den delad flera hundra gånger. Trots att gruppen själva länkade till originalartikeln från DN, och trots flera personer som kommenterar uppmanade till källkritik, så fanns det även de som inte litar på att nomineringen lades som satir.

Alltså föreslogs Adolf Hitler få Nobels fredspris år 1939 av en socialdemokrat, men det var aldrig meningen att nomineringen skulle vara på riktigt. Inte heller stod partiet Socialdemokraterna bakom nomineringen, utan Erik Brandt ensam valde att skicka in förslaget efter sitt missnöje över partiets nomineringsbeslut.

klar

Artikellänk är kopierad

Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro