ANNONS

Expert: Det är väldigt vanligt med historiska missförstånd

Åsa Larsson · 28 Mar 2017
Uppdaterad 28 Mar 2017
Historiska målningar som exempelvis Karl XII:s likfärd visar inte hur det verkligen gick till, men många tror ändå på de här målningarna. Det är väldigt vanligt med historiska missförstånd, säger Anna Westerberg Davidson på Historiska museet.

Historiska målningar som exempelvis Karl XII:s likfärd visar inte hur det verkligen gick till, men många tror ändå på de här målningarna. Det är väldigt vanligt med historiska missförstånd, säger Anna Westerberg Davidson på Historiska museet. Foto: TT/Pressbild


Vikingahjälmar med horn, en tavla som skönmålar den stupade konungen Karl XII:s likfärd hem från Norge – det finns många missförstånd kring historiska händelser som snurrar runt i dag. Nu gör Historiska museet och Viralgranskaren filmer ihop för att visa hur lätt det är att tänka att historien är oföränderlig – eller att vår föreställning om den alltid stämmer.

klar

Artikellänk är kopierad

– Amerikanska turister kan till exempel komma hit och ha en bild av hur vikingarna var baserad på tv-serier och film. Många besökare tror att vikingasamhället bara bestod av stora starka män som hade horn på sina hjälmar och var ute och krigade, säger Anna Westerberg Davidson, historielärare och programansvarig på Historiska museet.

Ett av de största missförstånden verkar vara att vi har god koll på vår historia.

– Det vi har kvar är bara skärvor. Det allra mesta har försvunnit och är sådant som vi inte kan veta något om.

Skriftliga källor är alltid påverkade av personen som skrev dem. I det avseendet tycker Anna Westerberg Davidson att arkeologi är säkrare.

– Det har gjorts undersökningar där man intervjuade människor om vad de åt för mat och de uppgav olika saker. Men sedan, när man tittade i deras sopor så visade sig att de åt helt andra saker. Det människor berättar är ofta en förskönande historia. Och historien ändrar sig hela tiden när vi upptäcker nya saker.

I samarbete med Metros Viralgranskaren släpper nu Historiska museet en rad filmer om historiska missförstånd. Här kan du se del 1!

– Det finns en del historiska målningar från slutet av 1800-talet och när man visar dem för människor så är det många som känner igen dem från historielektionerna och tror på att det var exakt så det gick till, att de visar någon slags historisk sanning. Det visar på vilken genomslagskraft den typen av målningar har.

Historien har i alla tider använts som ett verktyg av samtiden, ibland för att skapa en inkorrekt bild av svunna tider. Ofta har det då handlat om att skapa en idé om en storhetstid som man vill knyta till politiska målsättningar i nutiden, till exempel nationalistiska målsättningar, säger Anna Westerberg Davidson.

– När Sverige var stormakt på 1600-talet försökte man koppla kungarna i rakt nedstigande led till någon kung på vikingatiden. Att se tillbaka på en gyllene era, en stolt historia som kan säga att härifrån kommer vi, går igen i dag också.

Vår syn på historien är väldigt präglad av den tid vi lever i och vilka tankar och idéer som råder idag, enligt Anna Westerberg Davidson.

Ett sådant exempel är kvinnors liv och öden som i dag kan lyftas fram, en genusaspekt som var helt otänkbar för hundra år sedan. Ett annat exempel är rasbiologin som betraktades som vetenskap långt in på 1900-talet, men som är helt förkastad i dag.

Vad är det mest anmärkningsvärda missförståndet tycker du?

– Det finns en del människor som har en bild av Sverige sett väldigt likadant ut och kom till väldigt tidigt i historien. Vi har visningar om 1000-talet och säger då ”innan Sverige blev Sverige”. En del blir ganska provocerade. Men det samhället som fanns då hade inga gemensamma lagar, stabila institutioner, folk, kung eller myntsystem – allt sånt där som vi förknippar med ett gemensamt rike. Det var ett löst sammansatt område med lite kungar här och lite hövdingar där. Missförståndet leder till en bild av ett folk som sett likadant ut i tiotusentals år och så plötsligt så kommer det en massa andra människor utifrån som är främlingar. Så har det ju aldrig varit, människor har alltid rört på sig, träffat andra människor.

Har du tips på historiska missförstånd som många verkar tro på i nutid? Mejla till oss på [email protected]!

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro