ANNONS

Expert: Falska nyheter har alltid existerat

David Peterson · 11 Jan 2018
Uppdaterad 11 Jan 2018
Drakar och befolkningen på månen.

Drakar och befolkningen på månen. Foto: TT


Falska nyheter är inget nytt – det har funnits så länge det har funnits tidningar, enligt medieforskaren Torbjörn von Krogh.

klar

Artikellänk är kopierad

Före tryckpressen handlade det om drakar och barn som fötts med sju huvuden och på 1800-talet berättade amerikanska tidningar om hur vardagslivet såg ut för befolkningen på månen. Artiklarna beskrev bland annat månens djurliv och floran och faunan. Enligt tidningen var upptäckten möjlig på grund av ett gigantiskt teleskop med oanad potential.

I dag kan falska nyheter bestå av allt från missvisande studier och uppblåsta rykten till rena fabrikationer. Tidningarna som påstod sig berätta sanningen dök upp på 1600-talet efter att tryckta skrifter börjat ges ut mer regelbundet.

– säger medieforskaren Torbjörn von Krogh.När samma redaktör ville nå samma läsare om och om igen så inträder ett nytt skede. Då måste man förhålla sig till att få läsare att köpa tidningen en gång till. Då inträder en omsorg om att man försäkrar att det som står i tidningen är kollat så gott det går och man tar in rättelser och kritik. Titlar som The Examiner och The Intelligencer antyder att man gör ett granskande arbete, 

Mediernas förhållning till den objektiva sanningen är också något som diskuterats under lång tid.

– Det är en utveckling som har gått mot mer professionalisering och mot en läsarkrets som har blivit mer källkritisk men det har inte varit en rak utveckling. På 1800-talet rapporterade man om hur livet såg ut på månen, det var tidiga fake news, säger Torbjörn von Krogh.

När statsminister Per Albin Hansson (S) hastigt avled 1946 var nyheten med i morgontidningar, det satte press på kvällstidningarna att förädla nyheten, att komma med något nytt. En artikel i en kvällstidning får rubriken ”Kungen i tårar” vilket ska ha fått tidningens redaktionschef att fråga om det verkligen var sant, reportern som skrivit texten ska då ha svarat: ”Tror du att kungen dementerar?”

säger Torbjörn von Krogh.– Det var så att säga en dragning som man var överens om på redaktionen eftersom att det skulle ge uppmärksamhet. Om man vill kalla det för fake news kan diskuteras. Om kungen inte var i tårar så var det inte så troligt att han skulle leverera en arg dementi, 

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro