ANNONS

Experten: Här är de tre största konspirationsteorierna

Anton Säll · 5 Mar 2017
Uppdaterad 5 Mar 2017
Händelser och personer som alla spelar en stor roll i konspirationsteoretikernas värld.

Händelser och personer som alla spelar en stor roll i konspirationsteoretikernas värld. Foto: Neil A Armstrong/Molly Riley/Chao Soi Cheong/TT


Vem vet? Inte du. Vem vet? Inte jag. Konspirationsteorierna på nätet är många Vissa lockar fler anhängare än andra. Ibland känns det inte som att man kan nå fram, säger Clas Svahn, journalist och konspirationsteoriexpert.

klar

Artikellänk är kopierad

Kemikalier i himlen, platt jord och globala maktkonspirationer. De som väljer att tro på en alternativ sanning hittar lätt stöd för sina teser på Youtube, i olika grupper på Facebook eller på obskyra sajter. Vissa hittar till och med stöd för vissa av teorierna i Vita huset.

Konspirationsteoretikerna kämpar på med sin kamp för att sprida sina övertygelser, och några har fått mer fäste än andra.

Metro tog hjälp av konspirationsexperten och journalisten Clas Svahn för att lista tre av de största konspirationsteorierna i dag.

1. Chemtrails

Alla har sett de vita strecken som dyker upp på himlen strax bakom flygplanen. Teorierna om strecken som flygplanen lämnar efter sig är många. En del tror till exempel tror att planen släpper ut kemikalier som förslavar hela befolkningen.

Enligt Clas Svahn är det här en av de mest populära konspirationsteorierna i dag. Han tror inte att det är en orsak utan flera olika som gör att just den fick fäste. Omdragna flyglinjer som innebar att fler såg flygplanen utanför sitt hem, en skepticism mot makthavare och framväxten av alternativa källor är några av anledningarna.

— Att makten flyttat ut från lokalsamhället gjorde att många kände att de inte hade grepp om vem som bestämde över oss och vilka som fattade besluten, säger Clas Svahn.

Teorin om chemtrails passade då bra, menar han. Läskiga streck på himlen som inte kändes logiska fick folk att fundera.

— Att det just blev chemtrails är nog mer en slump, säger Clas Svahn.

2. Elfte september

En stor del av att teorin fick så stort fäste var ”Loose change”, en konspirationsteoretisk dokumentär som drev tesen att det inte alls var al-Qaida som flög in i World Trade Center. I stället menar konspirationsteoretikerna att antingen Pentagon, amerikanska försvaret, George W Bush eller alla tre som ligger bakom flygplanskrascherna.

Clas Svahn tror att orsakerna till att den här typen av konspirationer plockas upp är flera.

— För mig är konspirationsteorier de maktlösas sätt att visa sin makt. Då straffar man makthavare, och det är nog det som är det viktigaste för flera av konspirationsteoretikerna. Att visa att man är en rebell.

3. Månlandningen. Var vi verkligen där?

Konspirationen om att månlandningen iscensattes är lika gammal som bilderna från månlandningen. En del människor vill helt enkelt inte köpa idén om att Neil Armstrong satte sina fötter på månen.

— Det är den som jag får näst mest frågor om och så har det varit i åratal. När man pratar med folk dyker den alltid upp. Oerhört många tror inte att vi har varit där, säger Clas Svahn.

Bubblare: Bilderbergkonspirationen och klimatskeptikerna

Den förstnämnda konspirationen går ut på att en liten grupp världselit träffas varje år bakom stängda dörrar, gör upp lömska planer och kammar hem fördelarna själva.

Konspirationen har allt för skeptikern. Makthavare på samma plats, hemliga möten, en häftig miljö.

Clas Svahn tror att konspirationerna växer sig ännu starkare när politikerna hamnar längre bort från de vanliga människorna.

— Titta på Trump. Han talar om träsket i Washington där han säger att man inte kan lita på politikerna och att han inte är en politiker. Det bidrar starkt till ett politikerförakt och en misstro mot etablissemanget, säger han.

Även klimatiskeptikerna har fått en skjuts framåt av presidenten.

I början av forskning finns det alltid grenar av forskningen, och då är det lätt att peka på grenarna som bekräftar ens egna åsikter om man är skeptisk.

Det här är en konspirationsteori som oroar Clas Svahn.

– Det är inte som att jorden är platt, utan den misstron påverkar verkligen samhället. En sådan som Trump kan fånga upp och underblåsa det, och då blir det farligt på ett sätt, säger han.

pil
Källkritikens dag

När? 13 mars på Viralgranskarens 3-årsdagVar? Internet, skolor och på Kulturhuset i StockholmHur anmäler jag mig? Det är gratis att dyka upp på plats i Hörsalen. Programmet för allmänheten startar kl 17 med panelsamtal om vad bristen på källkritik kan ge för konsekvenser. Anmäl gärna att du kommer på Viralgranskarens Facebook-sida.Vad kan man göra mer den här dagen? Följ direktsändningen från dagen, den startar för kl 12.30.Gå in på Metro.se och testa att viralgranska själv.Fira där du befinner dig, uppmärksamma kollegor och kompisar på dagen!

klar

Artikellänk är kopierad

Anton Säll
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro