ANNONS

Facebook flödar av propaganda från falska svenska profiler – så här fungerar de

Hugo Ewald · 22 Sep 2017
Uppdaterad 26 Sep 2017
Otaliga falska Facebookkonton fortsätter att sprida propaganda.

Otaliga falska Facebookkonton fortsätter att sprida propaganda. Foto: Metro


Viralgranskaren har tidigare kunnat rapportera om hur Facebook i utlandet tagit bort falska profiler som enbart finns för att sprida propaganda. Men i Sverige fortsätter massvis av konton att fritt, under falska namn, sprida sina budskap.

klar

Artikellänk är kopierad

I mitten av april meddelade Facebookatt man tagit bort ungefär 30 000 falska profiler som spridit spam, falska nyheter och desinformation i samband med det franska presidentvalet. I majmeddelade företaget att man tagit bort tiotusentals falska konton i Storbritannien inför landets parlamentsval.

I september nästa år går även Sverige till val. Och otaliga falska Facebookkonton fortsätter att sprida propaganda – utan att Facebook gör någonting åt det.

Facebooks så kallade communityreglerär tydliga. Du måste använda din verkliga identitet när du använder Facebook. ”Om vi upptäcker att du har flera personliga profiler kan vi komma att uppmana dig att stänga de överflödiga profilerna. Vi tar dessutom bort alla profiler som utger sig för att vara någon annan”, står att läsa.

Men Viralgranskaren kan visa hur otaliga konton på Facebook fortsatt att finnas kvar, trots att det rör sig om profiler som under fingerade namn inte gör annat än att sprida propaganda i stora Facebookgrupper. Vissa har verkat i månader och ibland år.

Ett av de mest profilerade kontona publicerar upprepat flera inlägg om dagen i grupper som ”Bevara Sverige”, ”Pensionär Upproret!”, ”Stoppa maktmissbruket” och på sin egen vägg. Inläggen är nästan alltid långa kommentarer till artiklar på sajten Ledarsidorna.se som delas som inlägg,  eller skärmdumpar på politiker och debattörer. Johan Westerholm som driver Ledarsidorna.se berättar för Viralgranskaren att han länge haft problem med olika former av falska konton som delar hans material.

Identiska inlägg publiceras regelbundet av en annan profil med ett annat namn i gruppen ”Stå upp för Sverige”. Båda profilerna har namn som inte förekommer i andra sammanhang än i Facebookprofilerna och påstår sig ha studerat på amerikanska universitet. En profilbild föreställer den amerikanska skådespelaren och dansaren Cyd Charisse, det andra kontots profilbild föreställer skådespelaren Katherine Woodville. Inget av konton publicerar annat än åsiktsmaterial eller bilder på politiker och debattörer.

Ett tredje konto publicerar flera propagandainlägg om dagen i stora Facebookgrupper som ”Stå upp för Sverige”. Profilen, med ett så kallat ”stock photo” som profilbild, ligger delvis bakom den stora spridningen av flera påståenden som Viralgranskaren kunnat bekräfta som falska – bland annat att den vänsterextrema rörelsen AFA skulle riva Karl XII-statyn vid Kungsträdgården i augusti och att Stefan Löfven skulle ha infört en cykelskatt.

Det är inte bara inom högerpopulistiska och främlingsfientliga kretsar den här typen av falska profiler förekommer. En profil, vars profilbild består av ett troll och en överkryssad svastika, är administratör i en stor satiriskt Facebookgrupp som beskriver sig som ”en oberoende nyhetssida som sprider lögner, dumheter, påhittade fakta och kränkande bilder”, och som gör narr av högerpopulistiskt material på sociala medier.

Profilerna ovan är bara några av de falska konton som just nu löpande sprider material på Facebook, som kunnat agera trots att de bryter mot Facebook regler. Profiler som sprider reklam för dejtingsidor med hjälp av stulna bilder tas däremot numera bort snabbt efter att de anmälts.

Enligt Facebook är det svårt att veta vilka konton som är falska eller inte.

”Alla anmälningar hanteras av en människa men ibland är det svårt att identifiera falska konton, inte minst när det är människor som skapat dem och medvetet varierat sitt beteende för att det ska framstå som riktigt. Och ibland kan ju ett ganska anonymt konto ändå tillhöra en riktig människa”, skriver John Severinson, som arbetar med Media Partnerships på Facebook, i ett mejl till Viralgranskaren.

De uppger att de sett över de konton som Viralgranskaren granskat, och under onsdagskvällen togs ett stort antal konton som Viralgranskaren ställt frågor om bort från Facebook. Flera hade då verkat i flera månader. Redan samma kväll hade en kopia av ett av de borttagna kontona startats, och fortsätter att verka på Facebook.

Viralgranskaren har försökt att komma i kontakt med personerna bakom de olika kontona.

Texten har uppdaterats.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro