ANNONS

Facit: Så hittar du den borttagna bilden och källan till citatet

Johan Wikén · 12 Mar 2019
Uppdaterad 12 Mar 2019

Foto: Skärmdump Google


Här är en beskrivning av hur du kan undersöka artikeln med hjälp av sökningar på nyckelord. Men det finns så klart flera vägar att ta.

klar

Artikellänk är kopierad

Det här är lösningen till en övning som är gjord för Källkritikens dag.

Del 1, hitta den borttagna bilden som visar hur en man ger sina skor till en flicka.

Genom att söka på nyckelord som ”Rio de Janeiro skor till hemlös flicka” får man genast upp en träff från sajten Newsner där bilden finns med.

Eftersom det handlar om Rio de Janeiro enligt texten kan man anta att bilden även har spridits internationellt. Söker man på nyckelord på engelska, exempelvis ”man gives shoes to homeless girl rio de janeiro”, får man mycket riktigt upp en rad träffar där bilden finns med. Flera av träffarna är från så tidigt som 2012.

Vill man ta det ännu ett steg längre kan man ladda ner bilden och söka med den på Tineye och välja ”sort by oldest”. Den tidigaste publiceringen av bilden som vi kan hitta är från den 27 januari 2012 på Tumblr.

Den första träffen vi hittar är från januari 2012 på Tumblr.
Den första träffen vi hittar är från januari 2012 på Tumblr.

Ingenstans har vi dock kunnat hitta information om kvinnan på bilden som bekräftar att hon skulle vara hemlös. Trots det publiceras bilden gång på gång med liknande information. Så kan det bli när en bild börjar leva sitt eget liv på nätet!

Del 2, hitta källan till citatet från pressekreteraren på Stadsmissionen.

Det enklaste sättet är att helt enkelt söka på delar av eller hela citatet. Om vi gör en Googlesökning på ”Det är riktigt kallt och trots det är det många som tvingas sova ute” får vi upp en träff som leder till en Metro-artikel med rubriken ”Hemlösa extra utsatta i kylan: ’Läget är akut’”.

Eftersom Metro inte hänvisar till någon annan källa, och det inte kommer upp någon annan tydlig träff på citatet, kan man anta att tidningen har pratat med Maria Von Sydow på Stadsmissionen och alltså är originalkällan.

Här hittar du alla övningar:

Övning: Kan du ta reda på var den här bilden är tagen?

Övning: Kan du hitta bilden och ta reda på citatets källa?

Övning: Kan du hitta videons ursprung?

Övning: Vem ligger bakom sajten?

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro