ANNONS

Falsk misshandelshistoria från Sverige togs upp i tal i Auschwitz

Åsa Larsson · 29 Jan 2015
Uppdaterad 29 Jan 2015

Den falska nyheten om att en svensk judinna blivit misshandlad i Uppsala har letat sig hela vägen upp i ett tal som hölls på Auschwitz-Birkenau-muséet i Polen på minnesdagen av Förintelsen.

klar

Artikellänk är kopierad

RonaldLauderWorldJewishCongress, talade under ceremonin inför en stor samling överlevare från nazisternas koncentrationsläger​ ochtrakasserier, ordförande för organisationen  tog då upp de som i dag riktas mot judar runtom i världen.

Ett av exemplen kom från Sverige:

"I somras gick en fyrbarnsmor längs med gatan i Uppsala i Sverige då hon plötsligt blev brutalt misshandlad av en mobb. Vad hade hon gjort för att förtjäna detta? Hon bar en Davidsstjärna runt halsen", sade Ronald Lauder.

israeliskaViralgranskarenjudinnaViralgranskarenchattmeddelandenHistorien dök upp i somras i medier och undersöktes då av . Den innehöll en rad oklarheter och visade sig till slut inte stämma. Kvinnan är inte , hon har inte blivit misshandlad och har fått ta del av som visar hur kvinnan ljugit om historien.

I den ursprungliga artikeln i NRG Israel 17 augusti så hävdar kvinnan att en muslimsk flicka i Gottsunda svurit och spottat på henne. Kvinnan har sedan fått något hårt föremål kastat på sig, snubblat och slagit sig illa. De tio personer som stod runtom agerade hotfullt. "Om du inte håller tyst om det här så dödar vi dig", ska de ha sagt. Enligt kvinnan ska de ha burit palestinasjalar.

Till artikeln finns bilder på kvinnan – en före den påstådda misshandeln och en efter, där hennes ansikte är svullet och inlindat i bandage.

Historien fick spridning i internationella medier och i exempelvis tyska Algemeiner så har händelseförloppet spetsats till ännu lite mer. Där står det att kvinnan blev brutalt misshandlad av en hop människor, ett påstående som nu Ronald Lauder på World Jewish Congress​ upprepat i sitt tal i Auschwitz i tisdags.

ViralgranskarenverketkäkoperationMen när började undersöka historien visar det sig att bilden av kvinnans misshandlade ansikte i själva är en bild efter en , enligt henne själv.

Vi frågade den israeliske reportern Zvika Klein som skrivit den första artikeln i NRG och enligt honom så mejlades de två sinsemellan om misshandelsfallet eftersom kvinnan sa att hon hade för ont för att prata i telefon. Kvinnan nekar senare till att alls ha pratat med reportern, med Viralgranskaren fick ta del av chattmeddelanden till en av hennes bekanta, som visade att kvinnan gått med på att tala med honom.

Polisen i Uppsala tog i samband med all uppmärksamhet kring fallet kontakt med kvinnan och då sa hon att hon inte blivit misshandlad, att allt rörde sig om ett missförstånd. polisanmälanofredandechattloggarhijabköpcentrumjävlajudehoraHon lämnar senare in en om och berättar då en mycket mindre dramatisk historia än vad som figurerat i medier och som har visat att hon berättat för bekanta. I anmälan står det att en flicka i kommit fram till henne vid ett , spottat henne i ansiktet och kallat henne "".

I anmälan kan kvinnan inte precisera tiden närmare än till någon gång mellan 30 juni och 17 juli och ingen misshandel tas upp i anmälan. Polisutredningen läggs ner 25 augusti eftersom det saknas spår eller andra sätt att gå vidare, meddelar Uppsalapolisen.

Under tiden historien snurrar runt på nätet kommer kvinnan med flera motsägelsefulla – och i vissa fall helt felaktiga – uttalanden i sociala medier​. Kvinnan skrev exempelvis bestämt:

​"Jag har aldrig pratat med Metro överhuvudtaget!!! Helt sjukt faktiskt!! Aldrig någonsin!!!"

Men hon ändrade sig senare när Viralgranskaren på nytt talade med henne i telefon.

Du kommer ihåg att vi har pratats vid?

– Ja, sa hon då.

De utländska medier som skrivit om fallet har inte rättat eller uppdaterat sina artiklar efter den första publiceringen och därför finns historien om den misshandlade judinnan i Uppsala kvar på nätet.

Viralgranskaren har sökt kvinnan på nytt och Ronald Lauder på World Jewish Congress.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro