ANNONS

Falsk snyfthistoria på Facebook utnyttjar flickas död

Jack Werner · 14 Mar 2014
Uppdaterad 27 Maj 2014
Falsk snyfthistoria utnyttjar flickas död I Facebookstatusen berättas en hemsk historia om en gruppvåldtagen flicka. Men den är påhittad.

Falsk snyfthistoria utnyttjar flickas död I Facebookstatusen berättas en hemsk historia om en gruppvåldtagen flicka. Men den är påhittad. Foto: Skärmdump/Facebook


Med en äkta bild från ett tragiskt dödsfall försöker någon skaffa sig större publik på Facebook med en ihopljugen historia. Viralgranskaren varnar: Dela inte detta.

klar

Artikellänk är kopierad

”THE DEVIL IS A LIAR 9 YEAR OLD GIRL GANG RAPED!! A MUST READ IF YOU HAVE A HEART.”

Med det dramatiska anslaget sprids just nu en lång Facebookstatus på engelska, om en flicka som kidnappades från sitt hem av tre män, våldtogs och misshandlades för att sedan lämnas att dö. Flickan, som på en bild i statusen ses ligga livlös på en rutig filt, med en lapp knuten kring tån, sägs nu kämpa för sitt liv. Men hon måste genomgå dyr sjukvård för att kunna överleva, och nu har ”alla Facebook-företag” gått samman och enats om att ge 20 cent för varje gång den långa statusen delas, gillas eller kommenteras.►LÄS MER: Fejkade slagord sprids på nätet►LÄS MER: Därför startar vi Viralgranskaren

Om detta stämde skulle statusen redan ha samlat in över 300 000 dollar, eftersom den delats, gillats och kommenterats ofattbara en och en halv miljon gånger. 

Men det stämmer naturligtvis inte.

Historien är vag och osammanhängande. Inga hänvisningar finns till geografiska platser, namngivna personer eller exakta datum. Ingen källhänvisning ges. Påståendet att ”alla Facebook-företag” skulle donera pengar baserat på delningar är inte bara diffust och svävande – vilka företag då? – utan felaktigt. Inga företag har gått ut med något liknande. Det går inte att se storyn som något annat än, som bäst, en vandringssägen.

Bilden på flickan då? Jo, enligt sajten Hoax-slayer.com föreställer den i själva verket en pakistanskt 12-årig flicka som under oklara omständigheter avled på sitt jobb som hembiträde 2010. Det misstänktes att hon skulle ha misshandlats av sina arbetsgivare, men de friades i rättegången som följde. Så gör du för att tipsa Viralgranskaren

Flera oroliga personer har hört av sig till oss och frågat om denna historia stämmer. Dessutom har den delats flitigt av svenskar – vid en snabb sökning hittar jag folk som delar statusen med kommentarer som ”Dela och hjälp henne överleva” och ”Skriv på alla, om detta skulle hjälpa den lilla tösen...”. Men detta är alltså bara ett cyniskt försök att skaffa sig större publik på Facebook, baserat på utnyttjandet av en äkta bild från en ung flickas mycket tragiska död.

Dela inte denna status.

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro