ANNONS

Falska Facebookprofilerna leder till dejtingsajter

Hugo Ewald · 24 Apr 2017
Uppdaterad 24 Apr 2017
Sexsajterna och de som styr fejkprofilerna gynnar varandra.

Sexsajterna och de som styr fejkprofilerna gynnar varandra. Foto: Skärmdump/Metro


Otaliga Facebookanvändare har berättat om hur för dem okända Facebookprofiler plötsligt dyker upp bland deras vänförfrågningar. Flera av de falska profilerna leder till ett och samma företags dejtingsajter. Men företaget bakom menar att de är oskyldiga.

klar

Artikellänk är kopierad

”Meet for sex anyone want to hook up and have som fun…!!!: looking for a real man”. Så lyder många av de inlägg och biografier som just nu översvämmar svenskars vänförfrågningar på Facebook och följare på Twitter. Bilder på unga tjejer, ofta stulna från privatpersoner, syftar till att ge profilerna ett skimmer av äkthet.

Klickar du dig in på någon av länkarna får du ofta svara på en serie frågor. Till bakgrunden av nakna kvinnor får du frågan om du accepterar att ”Elsa87 vill byta nakenbilder med dig”. Oavsett om du svarar ja eller nej får du fortsätta svara på frågor: ”Samtycker du till att hålla dessa kvinnors identiteter hemliga?”. Även om du svarar nej slussas du vidare genom en serie frågor.

Du får sedan berätta om dina preferenser, inte för att det spelar någon roll. Oavsett om du lämnar alla fält tomma skickas du vidare till en sajt som beskriver sig som ”nätverket för att komma i kontakt med de hetaste kvinnorna”. Längst ned på sidan står det som följande: ”Profilerna är delvis underhållningsprofiler, fysiska möten med dessa är inte möjligt”. Den som vill skicka ett meddelande till en profil får betala 15 kronor för varje meddelande. Den minsta summan du kan betala är 150 kronor för 10 meddelanden.

Den här sajten heter ”flirtmatch.se”, men det finns flera svenska sajter med liknande upplägg och med liknande profiler, som ”flirtspot.se”, ”swedensexflirts.com” och ”svenskasexkontakter.com”. Även danska, tyska, finska och brittiska motsvarigheter finns. Sajter som alla drivs av samma företag, det nederländska företaget ”Connective Development” i Amsterdam.

Företagets webbsida är svår att hitta, och är anonym. ”Vi arbetar ständigt med att utveckla nya internetidéer”, står det.

När Viralgranskaren kontaktar Connective development om de falska profilerna får vi svar via mail.

”Vi känner inte till att sådant här förekommer, men vi vill gärna kolla upp det. Vi jobbar med affiliatesystem av marknadsskäl. Men de system vi arbetar med har tydliga regler och har en nolltolerans mot sådant här. De som inte följer reglerna stängs ut”, skriver den anonyma medarbetaren.

Så, vad är det egentligen för affiliatesystem företaget pratar om?

I grunden kan man säga att affiliatemarknadsföring är en form av marknadsföring där privatpersoner kan tjäna på att skicka personer till en webbplats. I regel får du en kommission för varje person som till exempel registrerar sig på en dejtingssajt. Att då locka in användare med nakenbilder på tjejer som påstås vara sexsugna är ett ganska effektivt sätt att göra det på.

Och sexsajterna och de som styr fejkprofilerna gynnar varandra. Fejkprofilerna ger intrycket av att sajterna är fyllda med sexssugna singlar, och kan på så sätt ge besökare intryck av att profilerna på sajten alla skulle vara äkta. När personen registrerar sig för att chatta med ”underhållningsprofilerna” får båda sidor betalt. Personer som skriver upp sig för att driva besökare till Flirtmatch.se lockas med att de får motsvarande 116 kronor för varje gång de får en besökare att betala för att få chatta på sajten. Trots att det står att spam är förbjudet verkar det förbudet knappast beivras.

Nederländska Connective Development är knappast ensamma. En serie olika företag driver alla liknande nätverk av dejtingsajter, någonting Viralgranskaren tidigare skrivit om.

Men om vi förbiser allt annat, finns det äkta kvinnor som sitter på de här sajterna och faktiskt söker sex?

Förmodligen, men de är nog få. När Metro 2015 kunde rapportera om att otrohetssajten Ashley Madison blivit hackad var siffrorna slående. Av de 5 miljoner konton som påstods tillhöra kvinnor var det bara 1 492 konton som faktiskt kollat sina meddelanden och 2 409 som använt webbsidans chattsystem. Samma siffror från manliga konton låg på 20 respektive 11 miljoner.

Nästan hela sajten bestod alltså i princip av män som skrev meddelanden utan att få svar eller pratade med chattrobotar.

Metro har sökt Facebook utan resultat.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro