ANNONS

Falska påståenden om dådet i Manchester som du inte ska dela vidare

Johan Wikén · 23 Maj 2017
Uppdaterad 23 Maj 2017
Polisens tekniker på plats efter dådet i Manchester.

Polisens tekniker på plats efter dådet i Manchester. Foto: TT


Vid stora nyhetshändelser sprids det i princip alltid falska påståenden i sociala medier. Här är några saker som har spridits om den misstänkta terrorattacken i Manchester – men som inte stämmer.

klar

Artikellänk är kopierad

1. Fejkade efterlysningar

Under hashtaggen #manchestermissing på Twitter samlas efterlysningar av personer som uppges vara försvunna efter explosionen. I många fall är efterlysningarna troligtvis äkta. Men det har också rapporterats om att bilder på personer som befunnit sig långt ifrån Manchester har spridits på Twitter.

Bland annat har en bild på en litet barn fått över 15 000 retweets efter att en användare skrivit att det var hens lillebror. I själva verket är bilden med i en artikel i Daily Mail från 2014 och ska vara en del av en modellkampanj för människor med Downs syndrom, enligt Buzzfeed.

2. Bild på stjärnan kommer från tv-inspelning

Kort efter explosionen spreds en bild på Ariana Grande som uppgavs vara tagen backstage efter attacken. Men det stämmer inte. I själva verket är bilden från inspelningen av tv-serien Scream Queens 2015.

3. Bilden föreställde youtuber

En Twitteranvändare hävdade att hans son var på Manchester Arena i samband med explosionen och att det inte gick att få kontakt med honom. Användaren vädjade om hjälp och publicerade en bild på den påstådda sonen som i skrivande stund fått över 10 000 retweets.

Men det var påhittat.

Bilden föreställde nämligen en amerikansk youtuber som ett par timmar senare dementerade påståendet som spridits om honom. Både på Twitter och i en Youtubevideo.

4. Intervju tagen ur sitt sammanhang

I sociala medier sprids bilder av Londons borgmästare Sadiq Khan tillsammans med citat som ”get used to it” eller ”terrorism är en del av livet i storstäder”. Uttalanden som beskrivs som kopplade till attacken i Manchester. Men det stämmer inte.

Anledningen är en intervju i september 2016 där Sadiq Khan ska ha sagt att terrorattacker är en del av att bo i stora städer och att invånarna måste vara beredda på det. Han sa också att det är ”hans jobb att se till att London är så säkert som det kan vara”.

Intervjun spreds även efter attacken i London tidigare i år. Något som väckte ilska eftersom många tolkade det som att borgmästaren gjort intervjun efter attacken.

Flera olika versioner av bilder på borgmästaren i London har fått spridning.
Flera olika versioner av bilder på borgmästaren i London har fått spridning.

Texten uppdateras under dagen.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro