ANNONS

Falska påståenden om masskjutningen i Texas du inte ska dela

Hugo Ewald · 6 Nov 2017
Uppdaterad 6 Nov 2017
Den misstänkte gärningsmannen har pekats ut som sympatisör till vänsterextrema Antifa.

Den misstänkte gärningsmannen har pekats ut som sympatisör till vänsterextrema Antifa. Foto: Skärmdump/Metro


AFA-flaggor och en amerikansk komiker vars namn alltid dyker upp i samband med amerikanska masskjutningar. Flera falska påståenden har spridits i samband med söndagens kyrkskjutning i Sutherland Springs som ledde till att 26 personer miste livet.

klar

Artikellänk är kopierad

Desinformation och falska påståenden flödar alltid på sociala medier. Så har också varit fallet efter masskjutningen i amerikanska Sutherland Springs som ägde rum under söndagskvällen och som ledde till att 26 personer miste livet.

Nej, den här bilden är inte ett belägg för att den misstänkte gärningsmannen skulle vara Antifa-medlem

Den misstänkte gärningsmannen, Devin Kelley, har på flertalet platser, bland annat svenska Petterssons bloggoch på det ryska propagandaorganet RT:s Facebooksida, pekats ut som sympatisör till vänsterextrema Antifa. Det finns det dock inga belägg för. RT har nu tagit bort sin formulering.

Bland annat Yournewswire.com, som finns på Viralgranskarens varningslista, publicerade under måndagen en artikel där Kelley pekades ut som Antifa-sympatisör med rubriken ”Texas church shooter was Antifa member who vowed to start civil war”. Beläggen skulle, förutom ett en påstådd SMS-konversation, vara en bild som påstods vara från Kelleys nu nedtagna Facebookprofil, och som visade den så kallade Antifa-flaggan. Men den bilden är direkt tagen från nätbutiken ”Antifa united”, någonting nätbutiken själva skrivit på sin Facebooksida.

Enligt nyhetsbyrån APhar man ännu inte funnit något motiv till attacken. Texasguvernören Greg Abbott menade under en presskonferens under måndagen att Kelley kan ha haft en koppling till kyrkan där skjutningen ägde rum, men har ännu inte sett några konkreta sådana kopplingar. 26-åriga Kelley sparkades från USA:s flygvapen 2014 efter att han dömts för våldsbrott mot sin fru och barn. Enligt grannar ska man under den senaste tiden hört intensiv skottlossning från Kelleys hem, fem mil från Sutherland Springs.

Nej, den misstänkta gärningsmannen heter inte Sam Hyde

I samband med varje masskjutning i USA pekas gärningsmannen ut som en Sam Hyde, en amerikansk komiker. Det är ett meme med ursprung på diskussionsforumet 4chan. Den här gången väckte påståendet särskilt mycket uppmärksamhet, då den amerikanska kongressledamoten Vicente González till CNN uppgav att den misstänkte gärningsmannen pekats ut som en Sam Hyde. Men det stämmer alltså inte.

Nej, det finns inga belägg för att gärningsmannen var anställd av USA:s demokrater

Den engelskspråkiga webbsidan ”Freedum Junkshun” skrev i en artikel att gärningsmannen pekats ut som en ”Raymond Peter Littleberry”, som sajten beskrev som ”En ateist anställd av demokraterna”. Läser man längst ner på sajten framgår det dock tydligt att det rör sig om en satirsida, någonting Buzzfeed tidigare uppmärksammat.

Googles ”populärt på Twitter”-funktion spred desinformation.

Googles ”populärt på Twitter”-funktion visade i samband med dådet upp flera falska påståenden kopplade till dådet, någonting som först uppmärksammades av Justin Hendrix vid NYC Media lab. Den som sökte efter Kelleys namn på Google fick serverat en rad olika påståenden, bland annat att Kelley skulle vara en person som nyligen konverterat till islam, bytt namn till ”Samir al-Hajeeda” och stöttat Hillary Clinton, någonting det inte finns några belägg för. Samma påstående spreds i samband med skjutningen i Las Vegas den 1 oktober i år.

pil
Sju tips om hur du kan tänka kring sociala medier i samband med allvarliga händelser

1. Direkt efter att en händelse ägt rum vet nästan ingen någonting. Det gäller också medierna. Medier kan sprida information som senare visar sig vara felaktig.

2. Anonyma källor är sällan särskilt trovärdiga när det gäller till exempel terrorattacker. Oftast kommer polis och myndigheter komma med riktig information när sådan finns.

3. På grund av att de flesta medier inte kommer att kunna vara på plats kommer de att vara tvungna att använda sig av andra medier som källa. Försök att alltid gå tillbaka till ursprungskällan.

4. Försök alltid att hitta nyhetskällor som befinner sig så nära händelsen som möjligt. Lokaltidningar gör ofta ett ovärdeligt jobb, och ska inte underskattas.

5. Stora nyhetshändelser drar alltid till sig photoshoppare och troll. Passa dig för dem.

6. Anonyma bloggar, källor med en tydlig politisk agenda och sajter du aldrig hört talas om och inte ens hittar någon information om via en googling är sällan de som kommer att ge dig den korrekta bilden av en händelse.

7. Undvik att av reflex dela påståenden du ser på sociala medier. Kolla alltid upp dem och tänk efter innan du delar.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro