ANNONS

Falska påståenden om skolskjutningen i Florida som du inte ska dela vidare

Johan Wikén · 15 Feb 2018
Uppdaterad 15 Feb 2018
Människor leds ut från skolan efter skjutningen som dödade minst 17 personer.

Människor leds ut från skolan efter skjutningen som dödade minst 17 personer. Foto: Getty images


Minst 17 personer har skjutits ihjäl på en skola i Florida i USA. Skytten har identifierats som 19-åriga Nikolas Cruz. Vid stora nyhetshändelser publiceras det ofta falska påståenden som får spridning i sociala medier. Detta är inget undantag.

klar

Artikellänk är kopierad

Felaktigt utpekade gärningsmän

I samband med att uppmärksammade terrordåd och attentat äger rum är många snabba med att dela vidare information om misstänkta gärningsmän. Ofta är informationen felaktig.

Något som i princip alltid får spridning efter uppmärksammade dåd i USA är bilder på komikern Sam Hyde, rapporterar Buzzfeed. Vid flera dåd har han pekats ut som gärningsman i inlägg som fått spridning på sociala medier. Det har blivit något av ett stående skämt, vilket Viralgranskaren tidigare har skrivit om.

Efter skolskjutningen i Florida har bilder på komikern återigen fått spridning (se bilden till vänster nedan). Ett annat exempel är ett fejkat antifascistiskt konto som har publicerat en bild på en man som de påstår är skytten iklädd en t-shirt med antifascistiskt budskap (bilden till höger nedan). Men bilden föreställer i själva verket en helt annan person.

Citat rycks ur sitt sammanhang

Det är vanligt att citat eller rubriker fejkas eller rycks ur sitt sammanhang. Efter terrorattacker i Storbritannien brukar exempelvis citat från Londons borgmästare Sadiq Khan få spridning. Det kan stå ”get used to it” eller ”terrorism är en del av livet i storstäder” i kombination med bilder på borgmästaren. Citat som är ryckta ur sitt sammanhang.

Efter skolskjutningen i Florida har bland annat en falsk skärmdump som föreställer en Buzzfeed-artikel fått spridning. I den fejkade rubriken står det ”Varför vi nu måste ta ifrån vita människor deras vapen mer än någonsin”.

Fejkade efterlysningar

Ett annat vanligt fenomen i samband med uppmärksammade dåd är falska efterlysningar. Det kan handla om att användare i sociala medier hävdar att en familjemedlem befann sig på den aktuella brottsplatsen och nu är försvunnen. Men bilderna de lägger upp föreställer ofta någon helt annan.

En som har fått illustrera försvunnen familjemedlem efter flera dåd är Youtube-profilen TheReportOfTheWeek. Även efter skolskjutningen i Florida (bilden till vänster). Även en bild på den Trumpvänliga radioprataren Bill Mitchell har spridits efter skjutningen med ett påstående om att det var Twitteranvändarens anhöriga som var försvunnen (bilden till höger). Men det var falskt.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro