ANNONS

Falska påståenden som sprids efter skjutningen vid Youtubes högkvarter

Johan Wikén · 4 Apr 2018
Uppdaterad 4 Apr 2018
Polis på plats efter skjutningen på tisdagseftermiddagen.

Polis på plats efter skjutningen på tisdagseftermiddagen. Foto: TT


Tre personer skadades när en kvinna öppnade eld vid Youtubes högkvarter. Skytten tog sitt eget liv efter dådet, enligt CBS News. Omedelbart efter skjutningen spreds falska påståenden i sociala medier – här är några av dem.

klar

Artikellänk är kopierad

På tisdagseftermiddagen, lokal tid, larmades polisen till Youtubes högkvarter i San Bruno i Kalifornien. En beväpnad kvinna hade tagit sig in och öppnat eld. Tre personer uppges ha skadats i skjutningen. Skytten, som har identifierats som Nasim Aghdam, ska ha tagit sitt eget liv efter dådet, enligt CBS News.

Bara minuter efter larmet började falska påståenden, lögner och trollningar att spridas i sociala medier. Något som i princip alltid sker vid stora nyhetshändelser.

Som Viralgranskaren tidigare har rapporterat om pekas komikern Sam Hyde i princip alltid ut som gärningsman efter uppmärksammade dåd. Den här gången var inget undantag.

Det är också vanligt att olika Youtubekändisar hängs ut som gärningsmän. Att skjutningen inträffade vid Youtubes högkvarter kan ha triggat de som är ute efter att trolla och sprida falska uppgifter. Bilder på en rad youtubers spreds i samband med tisdagens dåd, tillsammans med falska anklagelser om att de identifierats som skytten.

Buzzfeeds reporter Jane Lytvynenko startade kort efter skjutningen en tråd på Twitter där hon bad folk att tipsa om felaktiga uppgifter som spreds. Det slutade med att även hon pekades ut som skyldig.

– Jag har aldrig sett så här många falska påståenden spridas så här snabbt. De bara fortsätter komma, skrev Buzzfeed-reportern i ett inlägg.

Sam Hyde, till vänster, pekas ofta ut som gärningsman vid uppmärksammade dåd. Även Buzzfeeds reporter Jane Lytnynenko blev uthängd.
Sam Hyde, till vänster, pekas ofta ut som gärningsman vid uppmärksammade dåd. Även Buzzfeeds reporter Jane Lytnynenko blev uthängd.

En av de första som twittrade om det pågående dådet var Vadim Lavrusik som är anställd på Youtube. Men någon hackade hans Twitterkonto och publicerade en fejkad efterlysning som löd: ”PLEASE HELP ME FIND MY FRIEND I LOST HIM IN THE SHOOTING”, samt en bifogad bild på en youtuber.

Twitterchefen Jack Dorsey blev snabbt informerad om det hackade kontot och skrev att de skulle lösa det. Det sociala nätverket såg också till att många spridda inlägg med falsk information raderades.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro