ANNONS

Falska profiler på Facebook – så här avslöjar du dem

Hugo Ewald · 16 Jul 2015
Uppdaterad 2 Aug 2019
En generell regel när det kommer till falska konton är att de har få eller inga bilder uppladdade utöver profilbilden.

En generell regel när det kommer till falska konton är att de har få eller inga bilder uppladdade utöver profilbilden. Foto: Alamy/IBL/Montage


Facebook flödar över av falska profiler som försöker få dig att delta i undersökningar, gilla Facebooksidor eller till och med stjäla din personliga information. Så här gör du för att granska dem.

klar

Artikellänk är kopierad

Tre sätt att bildsöka på.
Tre sätt att bildsöka på.

Viralgranskaren har tidigare rapporterat om hur falska Facebookprofiler används för att locka människor till att delta i ”undersökningar” med syfte att samla deras personuppgifter och sedan sälja dessa vidare till företag. Metro har även rapporterat om Maria vars identitet kapadespå Facebook och användes för att lura av hennes vänner pengar.

Viralgranskaren har därför satt ihop en enkel steg-för-steg-guide att använda för att utröna om en Facebookprofil är falsk eller inte. Det är dock viktigt att komma ihåg att inga av metoderna nedan är garanterade att kunna säga om en profil är falsk eller inte.► LÄS MER: Dela inte Facebooktävlingarna – de kan vara olagliga1. Bildsök profilbilden och kolla igenom de andra bilderna

LÄS MER
Viralgranskarens varningslista

Viralgranskaren har tidigare beskrivit hur du kan genomföra en så kallad bildsökning för att se vilka ställen på internet bilden finns. Det kan vara användbart för att utröna om bilden skulle kunna vara tagen från en annan person eller en annan webbsida. Ser du till exempel att en bild som sägs föreställa en svensk 16-åring egentligen tillhör en modell i Iran finns det tecken på att betvivla på att bilden verkligen föreställer personen bakom profilen.

Använder du Google Chrome är det enkelt att bildsöka. Du högerklickar bara på bilden du vill veta mer om och väljer ”Sök på Google efter den här bilden”. Du kan också gå in på Google images, klicka på den lilla kameran och ladda upp en egen bild att söka efter eller helt enkelt skriva in webbadressen till bilden i sökfältet och välja ”Testa bildsökning om du vill söka efter matchande bilder”. Du kan också bildsöka via tjänster som Imageraider och TinEye som fungerar på ungefär samma sätt.

En generell regel när det kommer till falska konton är att de har få eller inga bilder uppladdade utöver profilbilden. Finns det bara en profilbild eller kanske en eller två till bilder på personens profil kan det vara ett tecken på att en profil är falsk. Det bör dock noteras att många profiler på grund av sina sekretessinställningar inte visar alla sina bilder om du inte är vän med profilen i fråga.► LÄS MER: Vad 19-kronorsskorna som sprids i Facebookgrupper egentligen kostar

2. Hur gammalt är kontot?

De flesta falska Facebookprofiler som används för spam och bedrägeri är i regel väldigt nyskapade eftersom de snabbt rapporteras och tas bort.  Att ett konto är nyskapat behöver inte alltid betyda att kontot är falskt, men kan ibland tyda på att så är fallet.

Att ta reda på om profilen är ny eller inte kan du oftast göra genom att gå in på profilen och klicka på fliken längst upp i det högra hörnet där du kan se en profils aktivitet från år till år. Det är inte alltid möjligt att göra det, men i de fallen det går kan de ge en mer eller mindre exakt bild av hur gammal profilen är.

LÄS MER
Gammalt inlägg om "kaos och bajs" i hyreshus sprids – men få uppgifter stämmer

3. Vilka grupper är profilen med i och vilka sidor gillar den? Det finns två generella regler när det kommer till falska konton: de gillar i regel få sidor men är med i många grupper. De är med i många grupper för att kunna skriva i dem, men eftersom de främst är ute efter att sprida ett budskap eller en länk så har de mindre behov av att gilla Facebooksidor, även om falska konton ofta postar inlägg i stora Facebooksidors kommentarsfält.

Särskilt stora varningsklockor dyker upp om du efter steg två insett att kontot är kanske en månad gammalt men är med i 40 Facebookgrupper.

Att ta reda på vilka grupper och sidor en Facebookprofil gått med i eller gillar är oftast ganska enkelt. Du går in på ”om”-fliken på en profil och skrollar sedan helt enkelt nedåt.► LÄS MER: Det här händer med dina uppgifter när du deltar i Facebooktävlingarna4. Hur många vänner har kontot?

Falska profiler har oftast få eller inga vänner på Facebook. Det är knappast unikt för falska profiler men kan i samband med varningstecknen i punkterna ovan förstärka misstanken om att en profil är falsk. Särskilt om personen är väldigt aktiv i Facebookgrupper och på Facebooksidors kommentarsfält.

Det kan också vara värt att kolla in vilka vänner en profil har om den har några. Falska profiler har ofta Facebookvänner som är misstänkt lika profilen själv.

En profils vänner kan du se genom att gå in på profilen och klicka på fliken ”vänner”. I vissa fall kan dock profilen ha valt att dölja sina vänner.

5. Vad är det egentligen profilen skriver?

Falska profiler är ofta inkonsekventa eller väldigt enformiga. Ser du att den profilen postar exakt samma inlägg i flera grupper eller att flera profiler postar exakt samma inlägg i samma grupp är det ett tecken på att profilen är, om inte falsk, så förmodligen någon som inte helt är vem hen utger sig för.► LÄS MER: Att ta bort fästingar med hjälp av en tops kan göra dig sjuk Inga av de här tillvägagångssätten är som sagt hundraprocentiga, och det finns fler sätt att granska profiler – bland annat genom att se om profilens namn finns i folkbokföringen eller via namnupplysningssajter.

Det viktiga är att använda sig av källkritik och sitt sunda förnuft? Vilka intressen har en person i att till exempel ”tipsa” om hur hen fick ett par sneakers för 19 kronor?

Försök heller inte att använda dig av enbart en av teknikerna ovan, då fastnar du lätt i fördomsfulla antaganden om hur personer agerar på sociala medier. Det finns människor som är väldigt aktiva i grupper men knappt har några vänner och så vidare.

Och kom ihåg, du kan anmäla profiler på Facebook. Gör det om du ser en profil som verkar vara falsk eller spammar Facebookgrupper. Det gör du genom att gå in på profilen och klicka på de tre punkterna till höger om knappen som lyder ”meddelande”.

LÄS MER
Polisen varnar för gummibjörnar med knark – finns få belägg
klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro