ANNONS

Falskt Hans Rosling-citat om flyktingkostnader sprids – igen

Johan Wikén · 13 Jul 2018
Uppdaterad 13 Jul 2018
Gång på gång har det felaktiga citatet fått spridning.

Gång på gång har det felaktiga citatet fått spridning. Foto: Skärmdump Facebook


En gammal bild med ett citat av Hans Rosling har återigen fått spridning. Men Rosling, som gick bort förra året, är felciterad.

klar

Artikellänk är kopierad

Inlägget som just nu sprids på Facebook innehåller en bild på Hans Rosling samt ett citat som tillskrivs den bortgångna professorn:

”Kostnaden för flyktingmottagande i Sverige i år är dubbelt så hög som FN:s budget för hela världens flyktingar. För hälften av Sveriges asylmottagnings kostnader hade vi kunnat hjälpa hela världens flyktingar”, står det i bilden.

Hans Rosling gick bort i februari förra året. Han var professor i internationell hälsa och blev världskänd för sitt arbete i stiftelsen Gapminder.

Bilden med det tillskrivna citatet publicerades på Facebook redan i oktober 2016 av en moderat lokalpolitiker som senare gick över till SD. Viralgranskaren kunde då visa att Rosling var felciterad.

I samband med Hans Roslings död förra året fick citatet spridning på nytt. Och nu har det alltså återigen börjat delas. Till exempel har ett inlägg med citatet i gruppen ”Politisk konsekvensanalys i Sverige” över 1 100 delningar i skrivande stund.

Den 10 juli delades den gamla bilden i en Facebookgrupp.
Den 10 juli delades den gamla bilden i en Facebookgrupp.

Som Viralgranskaren tidigare rapporterat har citatet sitt ursprung i en tv-intervju som Hans Rosling gjorde med Svenska dagbladet i december 2015. Här nedan är ett utdrag ur intervjun:

”Flyktingmottagandet i Sverige i år kommer att kosta dubbelt så mycket som budgeten som FN har för alla flyktingar i hela världen. UNHCR:s budget för 60 miljoner flyktingar är hälften mot de svenska flyktingkostnaderna. Och då säger jag ingenting om de svenska flyktingkostnaderna, men vi borde ha öst in mer pengar för att hjälpa människor där de flesta är. Men man får inte göra det så ensidigt så att det antingen blir att hjälpa människor i Sverige eller på plats. Först och främst på plats. Rejält. Sen också välkomna flyktingar hit”.

Den första meningen i det spridda citatet är alltså någorlunda riktig, den andra är dock påhittad. Källan till den andra meningen i citatet verkar i stället vara en Flashbacktråd där tv-intervjun med Rosling diskuterades. Den exakta formuleringen ”för hälften av Sveriges asylmottagnings kostnader hade vi kunnat hjälpa hela världens flyktingar” förekommer i första inlägget i forumtråden.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro