ANNONS

Falskt rykte sprids efter flygkatastrofen: "Andrepiloten var konverterad muslim"

Åsa Larsson · 30 Mar 2015
Uppdaterad 30 Mar 2015
Flygkraschen i Alperna krävde 150 människoliv.

Flygkraschen i Alperna krävde 150 människoliv.


Varför vänta på utredningar, bevis och fakta? Så verkar flera antimuslimska sajter resonera när de sprider rykten om den misstänkte piloten Andreas Lubitz.

klar

Artikellänk är kopierad

Mysteriet med andrepiloten Andreas Lubitz håller långsamt på att nystas upp bit för bit. Varför flög han 150 människor rakt i döden?

Förklaringen med mest stöd i bevismaterial och vittnesmål är att Lubitz var deprimerad och psykiskt instabilmen det finns så klart en mängd ogrundade spekulationer på nätet.

En är att Andreas Lubitz skulle ha varit troende muslim – ett rykte som florerar på högerextrema sajter.

"Varför inget i svensk media om nedanstående info?", frågar sig en svensk twittrare, och länkar till en artikel som  handlar om ett uppmärksammat blogginlägg  som hävdar att Lubitz konverterat till islam.

Svaret på frågan är för att det i nuläget inte finns någon grund för påståendet. Viralgranskarens kollega Snopes, en sajt som specialiserat sig på att undersöka rykten och bluffar på nätet, avfärdar ryktet som falskt.

Alla bevis pekar på att andrepiloten konverterat till islam, skriver den högerextrema bloggaren som heter Michael Mannheimer. Bevisen, påpekar Snopes, verkar dock inte finnas.

Mannheimer anger inga källor utan påstår att den "konverterade" andrepiloten ofta uppehållit sig i en moské i Bremen, en moské som ska vara "central i utredningen". "Därmed står det klart att islam är en terrororganisation", skriver han.

►LÄS MER: Nej, Sverige har inte ”förbjudit kritik mot invandring”

Mannheimers blogg är den enda källan med dessa uppgifter och inlägget har sedan dess plockats bort.

Men ryktet att Lubitz konverterat till islam fortsatte att snurra vidare, bland annat genom tyska Politiskt inkorrekt som Mannheimer också skriver för och sajten Speisa, som ligger på Viralgranskarens varningslista.

Och det är en hel del människor som nåtts av artiklarna. Speisas artikel har över 57 000 Facebook-interaktioner – det vill säga folk som gillat, kommenterat eller delat artikeln. Mannheimers blogginlägg hann, innan det togs bort, samla på sig 15 000 interaktioner.

Andra som spridit "nyheten" är Tea party-rörelsen i USA och Pamela Geller, kändis i islamofoba kretsar. Båda hänvisar även till en Facebook-sida där Lubitz hyllas och kallas för martyr. Facebooksidan (med en följare) togs som bevis för att Lubitz varit radikal islamist, trots att den helt uppenbart är skapade efter kraschen, skriver Snopes.

►NÄTKOLUMN: Snälla – lär er värdera information på nätet

Vad som verkligen drev Andreas Lubitz kommer att stötas, blötas och utredas under lång tid framöver, men i nuläget finns det alltså inga kända bevis på att han skulle haft religiösa motiv för dådet. Efter att ha undersökt Andreas Lubitz hem så avfärdade tyska åklagarmyndigheten alla politiska och religiösa motiv.

De som sprider det här ryktet verkar däremot ha specifika motiv – att göra det i propagandasyfte. Bloggaren Michael Mannheimer figurerar i flera antimuslimska sammanhang, han förespråkar medlemskap i den antimuslimska rörelsen Pegida på sin blogg och har tidigare dömts till böter på grund av uttalanden om "islamiseringen av Europa".

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro