ANNONS

Fejkade inlägg sprids i S-ministrars namn – så avslöjar du en Twitterbluff

Johan Wikén · 22 Feb 2019
Uppdaterad 22 Feb 2019
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, S, kommenterade bluffen på Twitter.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, S, kommenterade bluffen på Twitter. Foto: Skärmdump Twitter/TT


Det är inte alls ovanligt att fejkade sociala medier-inlägg från kända personer får spridning. Något som S-ministrarna Annika Strandhäll och Margot Wallström råkat ut för i veckan. Men det finns sätt att avslöja fejkinläggen.

klar

Artikellänk är kopierad

Den 19 och 20 februari spred en Twitteranvändare manipulerade skärmdumpar föreställande inlägg från socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, S, och utrikesminister Margot Wallström, S.

Skärmdump spreds till Facebook

I kommentarerna är det flera som påpekar att inläggen är påhittade, men det stoppade inte skärmdumparna från att få spridning. Skärmdumpen som påstås komma från Strandhälls Twitterkonto spred sig vidare till Facebook i ett inlägg som har över 400 delningar.

Twitterkontot spred skärmdumparna med en dags mellanrum.
Twitterkontot spred skärmdumparna med en dags mellanrum.

Annika Strandhäll kände sig nödgad att kommentera spridningen på Twitter:

”På förekommen anledning. Det sprids just nu en mängd fake tweets i mitt namn. Var gärna uppmärksamma”, skrev hon på torsdagen.

I Margot Wallströms fall var dessutom det manipulerade inlägget väldigt likt ett inlägg som spreds i den amerikanska kongressledamoten Alexandria Ocasio-Cortez namn, vilket amerikanska Snopes har skrivit om.

Inlägget som delades av ett parodikonto.
Inlägget som delades av ett parodikonto.

S-ministrarna är absolut inte ensamma om att ha råkat ut för manipulerade inlägg. Bara några dagar tidigare skrev Viralgranskaren om ett fejkinlägg från 2014 i poeten Athena Farrokhzads namn som återigen fått spridning.

Och i januari spreds ett påhittat inlägg om fattigpensionärer som påstods komma från KD-ledaren Ebba Busch Thor.

Det är som sagt inte alls ovanligt att folk, av olika anledningar, sprider manipulerade inlägg i kända personers namn. Oftast försvinner inläggen snabbt i sociala medier-flödet efter att någon påpekat att det är fejk. Men då och då får de spridning vilket kan resultera i att de cirkulerar på nätet i många år.

Så avslöjar du bluffinlägg

Det finns några saker du kan hålla utkik efter för att ta reda på om ett Twitterinlägg är äkta eller inte.

1. Först och främst kan du ställa dig frågan om det är rimligt att den kända personen eller politikern kan ha skrivit det som påstås. Ofta sprids bisarra påståenden som faller på sin egen orimlighet.

2. Var alltid på din vakt när det är en skärmdump som sprids, det är inte alls svårt att manipulera bilder. Testa söka på en mening i inlägget i Twitters sökfält och se om du hittar originalinlägget. Självklart finns det fall när politiker har raderat inlägg, då kan man titta om personen har skrivit något som kan avslöja att det är så.

3. Ibland skapar någon ett nytt sociala medier-konto i en känd persons namn för att sedan sprida uppseendeväckande inlägg. Gå i så fall till profilen och kolla när kontot är skapat, om kontot har den blå verifieringsbocken, hur många följare kontot har och vad som har skrivits från kontot. Du kan oftast se om det handlar om ett fejkkonto i så fall.

4. Följ faktagranskare, det är mycket möjligt att de har skrivit om just det inlägget som du undrar över. I Sverige finns vi på Viralgranskaren och internationellt finns till exempel Snopes. Här finns en lista på fler faktagranskningsinitiativ att följa.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro