ANNONS

Fejkade mordhot – anklagade SR-profil

Jack Werner · 4 Sep 2014
Uppdaterad 4 Sep 2014
"Caroline" på Twitter.

"Caroline" på Twitter.


Efter att ha kritiserat SR-profilen skulle hon ha blivit mordhotad av ett förbannat fan. Men när Viralgranskaren tittar närmare på fallet är det mycket som inte stämmer.

klar

Artikellänk är kopierad

Ju närmare valet vi kommer, desto hetare blir den politiska debatten på sociala medier. Men vissa tar till fula trick för att få utmåla sina meningsmotståndare som sämre än de är. Ett sådant fall dök upp i helgen.

"nu ska du lyssna din lilla jävla fitta!! du är en skam för oss kvinnor som dagligen kämpar för jämlikhet och även för rasifierade!! du raserar allt vi byggt upp din jävla hora!!"

Så stod det i ett SMS som en kvinna med förnamnet Caroline i Stockholm sade sig ha fått i söndags. Hon skulle också, enligt henne själv, ha blivit hotad till livet i ett anonymt telefonsamtal.

Bakgrundshistorien var att hon på Twitter hade kritiserat SR–profilen Kakan Hermansson, som tidigare samma helg twittrat ”ACAB” – en förkortning för ”All Cops Are Bastards”. Hermanssons tweet kom under helgens demonstrationer mot Svenskarnas parti i Stockholm, till stöd för motdemonstranterna, och den har rört upp en hel del heta känslor. En Facebookgrupp där Kakan Hermanssons avsked från SR krävs har i skrivande stund över 12 000 fans.

Caroline var en av dem. Hon, som sade sig vara på plats vid demonstrationen i Stockholm, skrev bland annat till Hermansson att ”MÅNGA unga tjejer ser upp till er och tar efter ert onödiga hat mot polisen. Ni raserar samhället. Skäms.”

Dagen därpå, söndagen den 31 augusti, uppgav Caroline på Twitter att hon blivit hotad. ”Då har man även blivit mordhotad av någon tjej som ringde och sa att jag inte ger mig på @kakancookiejar ostraffat. Känns fräscht”, skrev hon, och kompletterade detta senare med ett skärmdumpat SMS hon skulle ha fått.

Detta var av intresse för mig som journalist, så jag frågade henne om hon hade polisanmält händelsen, och på det svarade hon ja. Därefter försökte jag be henne kontakta mig för en intervju – men misslyckades. Kakan Hermansson säger till Viralgranskaren att hon inte heller haft direktkontakt med Caroline, utanför Twitter.

Detta trots att Caroline har sitt efternamn och sin bostadsort – Stockholm – utskrivet på sin Twitterprofil, och dessutom en tydlig och klar profilbild. Hennes uppgifter om att någon som stödde Kakan Hermansson hade dödshotat henne fick stor spridning på Twitter och refereras också på flera bloggar i samband med diskussioner om polisinsatser på demonstrationer.

Vid en djupare undersökning dök flera konstigheter dock upp i Carolines historia. Det finns fyra personer som går att hitta via adressökningar och har samma namn som Caroline i Sverige, och ingen av de fyra jag nått känner till Twitterkontot.

Den profilbild Caroline använder återfinns på flera ställen på nätet, bland annat ett Instagram-konto startat 2013 under ett annat namn, och på en informationssida för teveserien Amazing Race. Ingenstans finns den dock i anslutning till Carolines namn – utom på Twitterkontot.

Och trots att hon uttryckligen sagt sig ha polisanmält händelsen har inte heller polisen fått in någon anmälan som stämmer överens med uppgifterna som finns till hands.

– I Stockholms län finns det ingen sådan anmälan upprättad av en person med det namnet, det kan jag säga på rak arm. Jag kan inte hitta någon, och i min värld betyder det att den inte finns, för jag borde hitta den, säger Peter Andersson, förundersökningsledare på polisen.

Frånvaron av en polisanmälan som matchar Carolines story, och det faktum att ingen person med hennes namn i Sverige känns vid hennes Twitterkonto, gör att Viralgranskaren falskstämplar detta påstående. Inte för att det här är valrörelsens största story hittills. Utan för att det är nyttigt att minnas att somliga gör så här.

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro