ANNONS

Fejkade slagord sprids på nätet

Jack Werner · 13 Mar 2014
Uppdaterad 27 Maj 2014

klar

Artikellänk är kopierad

2014 är ett valår, och alla letar efter de perfekta slagorden att locka väljare med. Men citat är svåra saker, särskilt på sociala medier. Inte sällan är de antingen helt påhittade, eller tagna ur sitt sammanhang och tillskrivna en viss politiker för att antingen svartmåla eller försköna denne.

Så var fallet med denna bild på Rossana Dinamarca, riksdagsledamot för Vänsterpartiet. Enligt den har Dinamarca sagt att "etnicitet och kön" inte har någon betydelse för henne, men att hon ändå tycker "det är för mycket vita män" i Vänsterpartiet. Att bilden är fejkad bekräftar både en presskontakt på Vänsterpartiet och Dinamarca själv på Twitter.

Jag personligen har mest sett den här bilden cirkulera bland Twitters högerextrema anonyma debattörer, men när den plockades upp av högerdebattören Robin Hjärtfors blev den retweetad av även många seriösare debattörer. Då är det rimligt att stiga in och kontrollera om den är sanningsenlig eller ej. Vilket den alltså inte är.

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro