ANNONS

Fem inlägg du aldrig ska dela på Facebook

ÅSA LARSSON OCH HUGO EWALD · 27 Aug 2015
Uppdaterad 26 Okt 2016

Foto: Montage/All Over Press


När du lägger ut bilder på nätet, tipsar dina Facebook-vänner eller delar inlägg som upprör dig så tänk till en extra gång. Här är fem saker som du aldrig ska dela.

klar

Artikellänk är kopierad

1. Dela aldrig efterlysningar, annat än när de kommer från polisen eller Missing people. Varför inte? Jo, du känner inte till hela historien.

På Facebook dyker ibland väldigt känslosamma efterlysningar upp där de som läser uppmanas sprida informationen för att en försvunnen anhörig och många välvilliga trycker då på dela-knappen. Men det kan alltså röra sig någon som luras, någon som är inblandad i en vårdnadstvist eller en stalker som fått besöksförbud. Hur innerlig personen än låter så gör det inte informationen mer sann.

När människor skaffar hemlig identitet för att exempelvis komma undan en våldsam partner eller gömma sig undan förföljare så är deras situation väldigt utsatt och om identiteten röjs så kan det innebära stor fara för den som gömmer sig.►LÄS MER: 18-årige Simon: ”Jag fick 60 samtal från random människor"

2. Uthängningar. Samma här – du känner inte till de faktiska omständigheterna. Genom att sprida uppgifter om en misstänkt gärningsman eller ett offer så riskerar du att skada oskyldiga och göra så att felaktiga uppgifter tas som sanna av en massa människor.

Det handlar även om respekt för de som är direkt drabbade i en situation. De har ofta inte alls önskemålet att få uppmärksamhet av allmänheten i en tid då de drabbats av en svår situation eller djup tragedi. Det blev extra tydligt i samband med knivdådet på Ikea, då en mor och son höggs ihjäl.

Uppgifter och bilder spreds hämningslöst på nätet utan hänsyn till vad anhöriga kände. Det pågår fortfarande – just nu sprids en bild på modern och sonens dödsruna på nätet i politiska syften.► LÄS MER: Därför berättar bilderna på slöjfria kvinnor inte alltid hela historien

3. Tävlingar. Om du uppmuntras att dela bilder eller gilla sidor för att vinna priser på Facebook kan du utgå från att det är en bluff. Sådana tävlingar är dessutom olagliga.

Vissa av Facebook-tävlingarna innehåller länkar till sidor där du uppmanas att uppge dina personuppgifter för att tävla om ett pris. Sådana tävlingar är inte olagliga, men har i princip inga vinnare utan har istället som syfte att skicka dina personuppgifter till så många företag som möjligt så att de kan skicka reklam till dig via mail och telefon.

►LÄS MER: Nej, Facebook hjälper inga barn om du delar bilden

4. Gör inte tester på Facebook. På vissa webbsidor som erbjuder diverse tester så uppmuntras du att logga in med ditt Facebookkonto och ge sidan tillåtelse att göra inlägg på din Facebookwall. Det är alltid en varningssignal, eftersom att göra så i princip är att inte ha full kontroll över sitt Facebookkonto.

Märker du att din Facebookprofil börjat göra inlägg utan din vetskap är det två saker du ska göra. Varna dina vänner och ta bort sajten från listan över sajter som får publicera saker på ditt Facebookkonto.

Det gör du genom att klicka på den lilla knappen med låset uppe i högra hörnet och välj ”kontroll av sekretess”. Klicka sedan på ”nästa steg” och välj länken ”applikationsinställningar”, där visas de applikationer som har tillgång till till konto. Håll sedan musen över applikationen som du inte vill ska ha tillgång och klicka på ”x” för att ta bort det.

5. Dela aldrig något du inte läst igenom.

► LÄS MER: Guide: Så viralgranskar du bilder – fyra enkla steg

klar

Artikellänk är kopierad

ÅSA LARSSON OCH HUGO EWALD
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro