ANNONS

Fem inlägg om terrordåden i Paris som du inte ska dela vidare

Johan Wikén · 14 Nov 2015
Uppdaterad 14 Nov 2015
Osanna påståenden får ofta spridning efter stora nyhetshändelser.

Osanna påståenden får ofta spridning efter stora nyhetshändelser.


När stora nyhetshändelser inträffar uppstår det alltid falska rykten i sociala medier. Här är några av de mest spridda inläggen – som visat sig vara en bit ifrån sanningen, enligt Le Monde.

klar

Artikellänk är kopierad

1. Den här bilden spreds med en text om att den togs under konserten på Bataclan strax före attacken – men det stämmer inte. På bilden syns mycket riktigt gruppen Eagles of Death Metal som spelade i samband med attentatet. Men bilden är från en konsert i Dublin den 10 november, enligt France Info.

LÄS MER: Nej, de här männen är inte IS-terrorister på rymmen i Sverige

2. Bilden på Parisborna som samlas på gator och torg är inte tagen natten till lördagen. Människorna på bilden med bokstäverna ”NOT AFRAID” samlades visserligen i Paris – men det var efter Charlie Hebdo-attacken i januari, rapporterar Buzzfeed.

3. Det här är inte människor i Tyskland som visar solidaritet med offren i Paris. Bilden är i själva verket från en demonstration mot invandring anordnad av Pegida i januari, enligt tyska Bild.

LÄS MER: Så hittar du Twittertrollen – fyra enkla steg

4. Donald Trumps tweet om franska vapenlagar var inte som ett svar på fredagens terrorattacker i Paris.  Den amerikanska republikanen fick kritik av många, däribland den franska ambassadören Gérard Araud, som trodde att vapenlagsinlägget hade koppling till attackerna på fredagen. Men kollar man noggrant ser man att tweeten är från januari.      

5. Banksy ligger inte bakom den här bilden som har blivit en symbol efter attentaten. Twitterkontot ”@therealbanksy” drivs inte av den riktiga Banksy utan publicerar bara andra konstnärers verk, enligt Buzzfeed.

Den symboliska bilden är enligt uppgift skapad av den franska konstnären Jean Jullien.

LÄS MER: Det här ska du aldrig dela på Facebook

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro