ANNONS

Ferguson-skylt photoshoppad – används som politiskt slagträ

Åsa Larsson · 3 Dec 2014
Uppdaterad 3 Dec 2014
Den vänstra bilden har blivit photoshoppad.

Den vänstra bilden har blivit photoshoppad. Foto: Skärmdump/Mitch Ryals/Imgur


klar

Artikellänk är kopierad

"Ingen mor ska behöva frukta för sin sons liv varje gång han rånar en butik". Det märkliga plakatet från en demonstration i USA har väckt uppmärksamhet i sociala medier. Men den är photoshoppad, rapporterar vår Viralgranskar-kollega Hoaxslayer.

I samband med oroligheterna i den amerikanska staden Ferguson har en nationell debatt tagit fyr i USA – ämnet är rasprofilering och polisbrutalitet.  ​​

​Protesterna startade när tonårige Michael Brown sköts till döds av en polis i somras. När en jury beslutade sig för att fria polismannen Darren Wilson utbröt ytterligare protester.

På nätet har en bild på en man som håller i en skylt under en av dessa demonstrationer fått stor spridning, men med en markant avvikelse – texten på skylten har ändrats.

I orginalversionen står det: "Ingen mor ska behöva frukta för sin sons liv varje gång han går hemifrån". Men en klåfingrig och anonym Imgur-användare har skapat den falska bilden med hjälp av Photoshop.

Det medger hen själv här

"Ja, jag "shoppade" den. Den fångar min och många andras frustration med hela situationen."

Bilden med den nya texten har tagits för sann av en hel del och spritts nära tio tusen gånger på på bildforumet Imgur. En del andra verkar vara mindre intresserade av bildens äkthet och har använt den som slagträ i den infekterade debatten som pågår, bland annat på Twitter och på politiskt vinklade sajter.

Så här såg den ut före:

Och efter:

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro